Вакуум-ролков масаж LPG

Усъвършенстван метод за масаж с безболезнени усещания

Доскоро много любители на масажа мечтаеха да се появи устройство, което може едновременно да осигури вакуумни и механични въздействия за подобряване на лимфния поток и кръвообращението, както и да активира междуклетъчния метаболизъм. През 1986 г. френският инженер Луи-Пол Гите (Louis Paul Gaultier) изпълнява тяхната мечта, като основава компанията LPG Systems, която започва производството на такива апарати (Lipomassage™). Но отначало той имал инцидент, благодарение на който, може да се каже, се поява апаратния вакуум-ролков масаж. Докато се възстановявал от пътнотранспортно произшествие, г-н Гите бил принуден да отделя около четири часа на ден за възстановителни масажи. Предполагаме, че за всеки един обикновен човек четирите часа, отделени за масаж, ще подтикнат на идеята за изобретяване на масажен аппарат, а талантлив инженер - още повече. След няколко сеанса масаж, проведени на апарати от LPG Systems, лекарите били приятно изненадани, че кожата започва да изглежда по-добре. А и като цяло били открити много положителни ефекти след процедурата. Вакуумно-ролковият масаж е един от най-ефективните методи до днес. Изключителната ефективност на тази процедура се постига благодарение на специална технология, когато на един квадратен дециметър на тялото се извършват 1180 стимулации! Казано по-просто, това е усъвършенстван метод за масаж на цялото тяло, но безболезнени усещания и нежелани следи по кожата след процедурата.

Принцип на вакуумно-ролков масаж
Благодарение на вакуумното въздействие се образува кожна гънка, която позволява на радиочестотната енергия RF да осъществява вътрешно нагряване, което въздейства само на кожна гънка и при това се постига отличен лечебен ефект, дори и в областта на клепачите. А също така, поради инфрачервеното излъчване, възниква повърхностно нагряване. Инфрачервеният излъчвател намалява съпротивителните сили на кожата благодарение на топлина, а радиочестотната енергия прониква дълбоко в съединителната тъкан. Синергичната комбинация от инфрачервено излъчване и радиочестотно загряване увеличава енергийния метаболизъм в тъканите и насищането на клетките с кислород поради нагряването. Под въздействието на висока температура се наблюдава незабавно съкращаване на влакнестите тъкани, в това число и на колагеновите влакна, а след това започва синтеза на колаген и образуването на нови колагенови структури, което осигурява постигането на желания ефект. В резултат на таково комплексно въздействие се активизират всички метаболитни процеси, стимулира се производството на нов колаген и се засилва лимфният дренаж. Тази комбинация от технологии многократно засилва въздействие върху кожата и подкожния мастен слой за отстраняване на мастната тъкан, дренаж и стягане на кожата.

Вакуумна абсорбция.
Под въздействието на вакуума мазнините стават по-подвижни и се отделят чрез лимфната система. Благодарение на лимфодренажен ефект е възможно да се елиминира оток, а чрез активирането на липолизата в мастната тъкан -да се намали обемът и да се свали телесното тегло. Изследванията показват, че вакуумът дори влияе върху производството на колаген в кожата, която става еластична, освежена. В зони с отпусната кожа с помощта на вакуумен масаж се постига ефектът на траен лифтинг. Възможността да се регулира интензивността на засмукване и честотата на вакуумна пулсация на апарата помага да се избегне появата на синини и болезнени усещания, характерни за обикновен масаж. Вакуумният масаж също е ефективен и при рехабилитация след фрактури, контузии и разтягане на мускули и сухожилия, след продължителни и тежки физически натоварвания. Този метод е незаменим за бързото възстановяване след козметични операции като Абдоминопластика  (стягане на корема) и Липосукция.

RF (радиочестота).
За процеса на регенерация на клетките на кожата отговаря колагенът – белтък, намиращ се в техните ядра. С напредване на възрастта синтезът му намалява, а обвивките губят своята еластичност. Съвременните методи на естетичната козметика позволяват да се активира синтеза на колаген и да се спре процеса на стареене на кожата. Един от тях е RF лифтинг.
Механизъм на RF лифтинг се състои в загряване на кожата и слоевете под нея до 42-50 ºС. В резултат на това се получава свиване и втвърдяване на колагеновите влакна. Те се превръщат в спирали, създавайки плътна основа, благодарение на която се поддържат междуклетъчните връзки. Като резултат, кожата се стяга, а бръчките се изглаждат.
Освен това, под въздействието на температурата, мазнините в подкожната тъкан се разтварят и се извеждат физиологично (липолитичен ефект). Заедно с това RF лифтингът стимулира естествения механизъм на синтеза на колаген.

Инфрачервена светлина.
Инфрачервеният спектър интензивно затопля тъканите до дълбочина 4 см. Той стимулира интензивно изпотяване и чрез милиони потни жлези от нашето тяло се отделят токсини, а от повърхността на тялото се отстранява най-горния стар кожен слой. Под въздействието на инфрачервеното нагряване в кожата се образуват физиологично активни вещества, които предизвикват съдоразширяващ (вазодилататиращ) ефект. Рязкото разширяване на кръвоносните и лимфните съдове води до физическо „изстискване“ на подкожни целулитни натрупвания. В резултат на това се увеличава притока на артериална кръв, местната температура се повишава, се вдига кожно-мускулен тонус, кожата придобива здрав розов тон, става гладка и еластична. Организъм се почиства отвътре и отвън и се подмладява. Поради специалното въздействие на инфрачервените вълни върху потните жлези, процесът на отстраняване на токсините и почистването на кожата става по-интензивен. Инфрачервените вълни положително въздействат върху всички слоеве на кожата - епидермиса, дермата, хиподермиса. Те стимулират механизми за дренажа и прочистването на организма като цяло, процесите на регенерация на клетките, укрепване на имунитета и нормализират обмяната на веществата. Тонусът на кожата и кръвоносните съдове също се повишава. Под влияние на дълбоко нагряване се увеличава отливът на венозна кръв и лимфа, което допринася за намаляване на отока и явления на застой.

Ролков масаж.
Ролковият масаж на тялото подпомага за засилването на микроциркулацията в тъканите и лимфния дренаж. Благодарение на това се намалява обемът и мастните натрупвания. Изравнява релефа и цвета на кожата. При механичното въздействие на ролките върху зоните на целулита се разрушават нишки от съединителна тъкан. По време на тази процедура се укрепват и кръвоносните съдове, възстановява се мускулният и кожният тонус. Освен това, вакуум-ролковият масажен апарат може да се използва при болка в мускулите на гърба, като осигурява гарантиран терапевтичен ефект.

Какви ефекти да очакваме от вакуумно-ролковият масаж.
За тези, които окончателно са решили да намалят теглото си, е почти невъзможно това да стане без помощта на различни апаратни технологии за корекция на тялото. Ако се доверявате  само на диета, тогава за доста кратко време можете да отслабнете със значително количество килограми. Но си струва да се има предвид, че първите зони, в които мастната тъкан намалява преди всичко при диета, не са бедрата или корема, а гърдите, шията и лицето. Ако обаче с помощта на вакуум-ролков масаж се подобри кръвообращението избирателно, т.е. в онези зони, където мазнините трудно се извличат, тогава ще бъде възможно да се постигне, че по време на процедурата мазнините ще се махнат преди всичко от тези зони, които съдържат резервни мастни клетки, и вече след това от гърдите и лицето. Освен това, голямата загуба на тегло при диета може да бъде придружена от появата на отпусната и увиснала кожа, а също така и с намаляване на еластичността и тонуса на кожата. Именно вакуум-ролковият масаж способства на стягането на кожата, а също така спомага за „изглаждане“ на нежелателни последствията от диетата.
За корекция на фигурата вакуум-ролковият масаж е най-ефективният метод за отслабване. Той се използва за премахване на "портокалова кожа", както и за борба с локалния целулит. Най-уникалната особеност на тази процедура е не само борбата с целулита, но и укрепването на кожата, която става по-плътна и гладка, тъй като се намалява площта на отпуснатата и разтегната повърхност.
При правилно провеждане на вакуумният масаж ще можете да се насладите на невероятни ефекти:
- Намаляване на обемите на тялото,
- Стегната кожа без стрии,
- Подобрено кръвообращение,
- Намаляване на „портокалова кожа“ и мастните натрупвания,
- Еластичност на кожата,
- Кожен и мускулен тонус,
- Подобряване на метаболитните процеси.
Такова комплексно въздействие на процедурата "вакуум-ролков масаж" значително превъзхожда всякакви методи за ръчен масаж, които са се прилагали по-рано за корекция на фигурата и за борба срещу целулита.

Времетраене. Необходим брой процедури.
Броят на процедурите носи индивидуален характер, но препоръчителният курс за провеждане на този вид масаж е около 10 процедури. Прекъсванията между процедурите трябва да бъдат не повече от три-четири дни. Процедурата вакуум-ролков масаж на тялото обикновено продължава около 30 минути - всичко зависи от третираната зона.
Също така вакуум-ролковият масаж се прилага и за лице. Процедурата се извършва в деликатен режим и позволява да се постигнат отлични резултати:
изглаждане на бръчки, подобряване на тена на лицето, стимулиране на производството на естествен колаген и еластин, придобиване на еластичност на кожата, корекция на локални недостатъци по контура на лицето (например, може да се премахне двойната брадичка). Процедурата на вакуум-ролков масаж за лицето обикновено продължава не повече от 5-10 минути.
Не се препоръчва да се прави вакуум-ролков масаж всеки ден. Оптималният интервал от време между процедурите е 2-3 дни. Факт е, че кожата трябва да се възстанови от процедура на процедура, в противен случай процедурата ще бъде травматична. Също така, не бъдете прекалено ентусиазирани по отношение на тази методика - всичко е добре в умерени количества, така че не трябва да провеждате такъв масаж курс след курс. Най-добре е да правите курс от масажите веднъж на шест месеца или веднъж годишно.

Усещания при вакуум-ролков масаж
По време на процедура с използване на вакуум-ролков масажен апарат, пациентът обикновено изпитва следните усещания:
- Сънливост,
- Отпуснатост на тялото,
- Намаляване на болезнени усещания в гърба.
Вакуумната масажна глава при въздействие практически не причинява болка, но са възможни неприятни усещания. Всичко зависи от индивидуалния праг на болка. Също така има голямо значение и умението на специалиста, извършващ процедурата. Силата на вакуума се регулира и само ако се прекалява, пациентът може да изпита неприятни усещания.

Вакуум-ролков масаж: показания и противопоказания
Пациентът, преди да започне процедурата, трябва да се запознае с показанията и противопоказанията за вакуум-ролков масаж. Козметик предварително провежда консултация, за да разбере дали подобна процедура е подходяща за клиента. Предварителни показания за препоръка за вакуум масаж:
- Наличието на "портокалова кожа" по бедрата, седалището, корема,
- Стрии по тялото, включително на гърдите и корема след бременност,
- Липса на еластичност на кожата в определени зони,
- Наличието на мастни натрупвания.

Няма много противопоказания за вакуум-ролков масаж, но все пак ги има:
- Бременност,
- Кърмене,
- Диагностицирани разширени (варикозни) вени,
- Сърдечно-съдови заболявания,
- Хипертония,
- Предразположение към тромбоза,
- Вирусни заболявания,
- Онкологични заболявания,
- Болести на кръвта,
- Наличието на кожни лезии или синини на тези места, които се планират да бъдат третирани с вакуум-ролков масаж.
Също така сред противопоказанията за вакуум-ролков масаж е периодът на менструация на жената. Тази процедура не трябва да се провежда, и ако пациентът едновременно прави озонотерапия, наскоро правил мезотерапия или е направил пилинг в зони, които трябва да се третират с масаж.
Противопоказанията за вакуумен масаж на тялото важат и за някои специфични зони:
- Области на сърцето и бъбреците,
- Гръбначния стълб,
- Зоната на корема, ако жената е бременна,
- Има ограничения за областта на гърдите - процедурата може да се извърши на този зона само при липса на допълнителни противопоказания. Сред тях са инфекциозни, гнойни и други лезии по кожата на гърдата, рак на млечната жлеза и заболявания на дихателната система.
Понякога върху третираната зона на тялото след сеанса може да остава леко зачервяването или малки петна екстравазации (лат. extravasatio). Някои пациенти понякога ги объркват с хематоми. Те се появяват поради малки капилярни кръвоизливи, в резултат на промени в пропускливост на кръвоносните съдове. При хематом целостта на съдовата стена се нарушава, а в случай на екстравазации съдовете остават непокътнати. Обикновено петна се появяват само по време на първите 1-2 процедури за масаж (които много рядко са придружени от леки некомфортни усещания) и преминават бързо.

Вакуум-ролков масаж: как да се постигне максимален резултат

Като вземем предвид всички показания и противопоказания за вакуумен апаратен масаж, можем да засилим ефекта от тази процедура. Специалистите препоръчват на пациентите да комбинират тази техника с други процедури, като антицелулитно обвиване на тяло, класически ръчен масаж и различни хидропроцедури, защото вакуум-ролковият масаж не е универсална методика, идеално подходяща за всички зони на тялото. Например, такъв масаж най-добре ще се справи с мастните натрупвания по корема, бедрата, седалището, докато за вътрешната област на бедрата по-добре да изберете обвиване или безиглена мезотерапия със специален лечебен серум.