С какво се различават самобръсначките

Защо самобръсначките за жени струват по-скъпо, отколкото за мъже и с какво се различават освен по цветовете на дръжката?

Мъжките и женските
Защо самобръсначките за жени струват по-скъпо, отколкото за мъже и с какво се различават освен по цветовете на дръжката?

Почти всички фирми, които произвеждат аксесоари за бръснене, предлагат както мъжки, така и дамски версии на всеки един от техните продукти. Женската версия обикновено е малко по-скъпа.

С какво се различават самобръсначките?В американското списание "Psychology Today" неотдавна беше направен опит да се обяснят завишените очаквания от женските самобръсначки. Журналистите от изданието направили предположение, че цената и като следствие, очакваното качество на женските стоки за хигиената е винаги по-високо от аналогичните при мъже, защото дамите в по-голяма степен отколкото господа, искат да бъдат добре поддържани и затова са склонни да плащат повече. Много производители слагат в цената тъй наречения "розов данък" с надеждата, че представителки на прекрасната половина правят покупки, без винаги да обръщат внимание на стойността. За да докажат своята теория и разкрият истината за производителите на самобръсначки, списанието предложи на своите читатели да проведат експеримент. На двадесет доброволци от двата пола предложиха да правят обичайно бръснене с бръсначките на своите половинки. В продължение на петнадесет дни мъжете, участващи в проучването, всяка сутрин се бръснели с розови самобръсначки, а жените два пъти седмично изпълнявали хигиенни процедури със сини. Но резултатите от експеримента се оказали далеч от въпросите на психологията -мъжки и женски самобръсначки не били еднакви. Оказва се, че мъжете не са в състояние да извършват качествено бръснене с женски уреди: дори и нови бръсначките са пропуснали част от космите, а останалите ги срязали не върху самата кожа и оставили "пънчета" до милиметър. Жените също били недоволни: мъжките самобръсначки изглеждали  груби, при много от тях в зоните на бикини предизвиквали раздразнение, а при няколко -дори и порязвания. Но ако дамите, въпреки това, са се приспособили да използват сините уреди, добавяйки успокояващи гелове, обаче мъжете, след ежедневното бръснене с розови бръсначки, изглеждали изключително занемарени.

Сега не можело и да стане дума за гладко лице при тях. Освен това, космите на мъжките брадички  при всички, които се опитали да използват розови бръсначки, пораствали неравномерно и това затрудняло последващо бръснене. В същото време мъжките уреди се оказали донякъде универсални, докато женските били предназначени само за деликатни бикини зони. Както се съобщава в статия на списание "Psychology Today", търговците на козметични фирми все още използват женска психология за повишено изискване към визията си, за да може дамите да купуват не универсални по своята същност мъжки самобръсначки, а специални за жените, като имат предвид, че те са по-добри и затова са по-скъпи. Междувременно за американските мъже станал ясен фактът, че розовите бръсначки, които имат по-малко остриета и лента от балсам (често екстракт от алое), омекотяващ космите, просто не могат качествено да ги обръснат. И в този смисъл дамските самобръсначки по никакъв начин не са по-добри, а дори и по-лоши, особено за мъже, които са свикнали да бъдат гладко обръснати.

Жените обикновено бръснат по-големи площи от повърхността на тялото, отколкото мъжете (според някои оценки в 18 пъти) и движенията са по-плавни, меки и плъзгащи, което позволява в по-голяма степен да се намали риска от усложнения като травматизация на кожата и възможен дерматит. С оглед на този факт, производителите на женски модели, се опитват да направят бръснещата глава по-заоблена в сравнение с мъжките продукти -това помага да премахнете косъма дори и в най-труднодостъпните места (включително интим и подмишниците) и дава възможност за бръснене на по-дълги и тънки косъмчета в правилната посока. По-широкият корпус намалява вероятността от порязване при бързото бръснене. За същата цел монтирането на главата на дамска самобръсначка обикновено правят много по-подвижно. Дръжките са с различна форма и проектирани по такъв начин, че е удобно да я държите във всички ситуации: с мокри и насапунени ръце, стоящи на един крак или извършващи други акробатични трикове в банята.

Тези различия позволяват на жените да виждат по-добре тази зона, която бръснат (например, гледайки надолу към краката си), докато мъжете по време на бръснене гледат право пред себе си в огледалото. От друга страна, главите на мъжките самобръсначки са направени по такъв начин, че те да осигуряват по-точно бръснене. Това се постига чрез по-малък размер на главата и компактното разположение на остриетата в главата. Изследване на Московския институт по стомана и сплави, проведено през 2018 г., показа, че ъгълът на заточване на мъжката бръсначка е 20°, а при женските- 30° градуса, което означава, че е по-тъпо от мъжкото. Мъжка кожа е по-дебела и по-груба. Мъжките системи по-добре бръснат дебели косми по лицето на мъжете, отколкото фините косми по краката на жените и ги обръсват по-близо до кожата. Използвайки мъжката самобръсначка при епилация, трябва да бъдете внимателни – можете лесно да се порежете. Въпреки че мъжките самобръсначки са по-евтини и по-остри, козметолозите не препоръчват на жените да преминават към тях.  

С едно или няколко ножчета
Според дерматолозите, почти всички ние се бръснем неправилно, използвайки самобръсначки с няколко остриета, които спестяват време, но не и да пазят кожа. Увеличаването на броя на ножчета предполага увеличаване на ширината на главата на устройството. Това неизбежно влияе на качеството на прилепване на бръсначка към кожата в трудните места. С широка глава, ще трябва да повторите процедурата няколко пъти, тъй като космите няма да се обръснат от първия път. Това е доказано от експерти, но производителите на самобръсначки подкупват с обещания, които не могат да бъдат проверени.

Подобно на това: „с нова система, използваща 5 ножчета, бръсненето е 70% по-чисто”. Технически е невъзможно да се изчисли дали бръсненето е станало по-добро. В края на краищата, всички хора имат различна кожа, дебелина на косъма, контур на лицето, също е невъзможно да се измери точно силата на натискане на бръснача. В американския щат Кънектикът съдия Джанет Хол реши да премахне от телевизията една реклама като фалшива, където се казваше, че системата на остриета повдига космите и затова по-ефективно ги бръсне, но в съда не бяха открити научни доказателства за това.

Не сме намерили нито един бранд, който заявявал за различие в качество на ножчета за своите бръсначки. Преди няколко години Gillette пусна прессъобщение, в което се казва, че за създаването на остриета за техните продукти се използва една и съща технология "blade technology". Самобръсначките с едно ножче имат остриета, изработени от същата стомана и със същото качество, като при системи с много ножчета. Но с едно острие имат по-остър ъгъл на заточване и затова те са по-остри, което означава, че режещия ръб там е по-тънък. Следователно, те са и по-крехки, което води до по-бърза появата на пукнатини и разцепване на метала. Това използват някои производители. Те направиха своите остриета малко по-дебели и затова по-издръжливи, а загубата на острота компенсираха с добавяне на още няколко остриета към бръсначка, които обръсват едно след друго. Всичко изглежда хубаво и няма видими разлики във бръсненето, а клиентът е получил дълготраен бръснач. Ако се изчисли, че бръсначка служи няколко месеца, това напълно оправдава нейната цена. Само невидим за окото ефект на въздействие върху кожата при тези самобръсначки се оказва различен и тези за еднократна употреба с едно ножче тук силно печелят. Ако обръснете половината от лицето си с бръсначка с едно острие, а другата с няколко, тогава със специален уред с многократно увеличаване може да се види, че при система с много ножчета, косъма е обръснат много по-зле,  броят на необръснатите косми е много по-голям, значително изразено зачервяване, което показва раздразнение. В идеалния случай косъмът трябва да се отстрани след първия контакт с метала. Когато самобръсначката има три или пет остриета в накрайника, това е същото, като бръснене на едно и също място няколко пъти, което причинява раздразнения на кожата и появата на невидими с просто око микропорязвания. Логично е, че при бръсначки с 7 остриета негативен ефект ще бъде още по-лош. Изглежда, че такъв дразнещ ефект трябваше да доведе до загуби при производителите на самобръсначки с няколко остриета, но те дори успяха да спечелят пари от това, като увеличиха продажбите на лосиони, емулсии и кремове, които успокояват раздразнение на кожата след бръснене. Но дерматолозите заявяват, че можете просто да се измиете със студена вода, която ще стесни кръвоносните съдове и ще успокои кожата, да я изсушите със салфетка, нанесете някакъв антисептик (например, съдържащ хлорхексидин биглюконат).

Ако искате кожата на лицето да не страда от бръсненето, специалистите препоръчват няколко прости правила. Преди бръснене, кожата и космите трябва да бъдат добре затоплени и навлажнени. Именно за това в  бръснарниците се поставя гореща и влажна кърпа върху лицето, но у дома можете веднага да се избръснете след топъл душ или след сутрешно измиване да нанесете пяна или гел за бръснене, изчакайте 5 минути (по време на това почистете зъбите например) и едва след това се обръснете. Не бръснете космите срещу техния растеж -това умножава броя на болезнените враснали косми и определено не трябва да се минава с бръсначкана едно и същото място няколко пъти. Ако има останали косми, тогава по-добре да се нанесе крем и повторете движението. Желателно е да нанесете крем със специална четка, коята разпредели пяна под космите по-добре от пръстите. Трябва да се отделят около 10 минути за процедурата, тъй като е необходимо предварително да се подготви кожата. За разлика от бръсначките, които въпреки голямата си прилика, всъщност са различни, кремове и пяна за бръснене за жени и мъже са почти винаги еднакви, с изключение на миризмата, опакавката и цената, зависящи от това, за кого е предназначен продуктът. Като правило, основните съставки на конкретен производител са едни и същи. Правилното бръснене не по-малко важно, колкото и правилно миене на зъбите!

Така че съществува съвсем реална разлика в ергономични и технически характеристики в самобръсначките, които могат да повлияят на резултата от бръснене, в зависимост от това, какво бръснете. Това, което ще ви подхожда, е повече въпрос на лични предпочитания, както и техника за бръснене, отколкото на Вашия пол.