Резултат от кавитация и противопоказания

Горенето на мазнини е просто, но не и лесно.

Неинвазивният нискочестотен ултразвук е ефективен метод за намаляване на локалните мастни натрупвания. Класическите ултразвукови генератори във формата на плосък диск на ниска честота образуват ултразвуково поле във формата на полусфера с мек градиент, интензивността на такова поле бързо пада с 1,5-2 сантиметра в биологичните тъкани. Областта на максимална интензивност се намира непосредствено пред излъчвателя, затова за да се избегне увреждане на повърхността на кожата, е необходимо да се използва висококачествен ултразвуков гел с минимално количество мехурчета газ и висок вискозитет. Това също налага ограничения върху зоната на въздействие: мастната тъкан трябва да бъде с дебелина най-малко 1,5 см, и е препоръчително да не се работи в непосредствена близост до костите.

Нискочестотният ултразвук се характеризира с нетермичновъздействие върху тъканите: във фазата на разреждане в тъканите с ниска плътност се образуват кухини, които се запълват с разтворени около газове и се образува газов мехур. Взаимодействието на ултразвук с газови мехурчета се нарича кавитация. Микропотоците, образувани от мехурчета, спуквания на мехурчета при достигане на прага на неинерционната кавитация оказват механично въздействие върху мастната тъкан, а също могат да предизвикат различни биохимични ефекти.

Нискочестотният ултразвук увеличава пропускливостта на мастните клетки, в резултат на това тяхното съдържание попада в извънклетъчното пространство. Триглицеридите се разделят от липазата на организъма на свободни мастни киселини и глицериди, и чрез лимфната, а след това кръвоносната система попадат в черния дроб и други органи, като се включват в естествени метаболитни процеси. Ето защо, за да се повиши ефективността на липолизата по време на курса на процедурите, се препоръчва нисковъглехидратна диета, умерено физическо натоварване, достатъчен режим на пиене и процедури за лимфен дренаж.

Анализът на наличните изследвания показва, че обемът на мазнините в третираната област намалява още след първата процедура със статистически значима стойност. Пациентите със затлъстяване могат да очакват подобряване на липидния профил на кръвта поради цялостното намаляване на мазнините, като по този начин намаляват рискове от сърдечносъдови заболявания. Съставът на кръвта и чернодробните показатели на пациенти с нормален индекс на телесна маса, по правило, не показват клинично значими промени, но триглицеридите и холестеролът могат да се повишат в нормалните граници. В едно проучване беше отбелязано повишаване на нивото на глюкозата, което доведе до преходна инсулинова резистентност, а авторите отбелязват, че това може да е механизмът на активиране на провъзпалителната реакция в мастната тъкан.

Подготовка за процедурата: Ако решите да отслабнете, използвайки процедурата за кавитация, трябва да спазвате определени условия.

3 дни преди кавитация:
- не яжте мазни, пикантни и пържени храни,
- не пийте алкохол,
- пийте много течности (1,5 л на ден)

2-3 часа преди кавитация: изпийте около 1 л чиста вода. Експертите съветват да се спазва този режим по време на целия курс от процедури кавитация, както и известно време след неговото приключване. Това ще помогне на тялото да премахва по-добре мазнините и да отслабва по-ефективно.

Режим след третиране:
- В рамките на 2-3 дни след процедурата, трябва да пиете най-малко 1 литър вода дневно, за да ускорите процеса наекскреция на продукти;
- Не пийте алкохол 3 дни след процедурата;
- 3 дни след процедурата не яжте мазни, пържени и пикантни храни.
За най-добър ефект се препоръчва кавитация да се провежда с процедурата на лимфен дренаж (терапия под налягане, лимфен дренажен масаж).

Противопоказания:
Общи: Онкологични заболявания, нарушени двигателни функции (парализа), хипотония, вегетативно-съдови дисфункции, бременност, кърмене, диабет, бъбречна недостатъчност, тромбофлебит, хронични дерматози, остри инфекциозни заболявания, наличието на метални материали в третираната област (протези и щифтове в костите и ставите), остеопороза, тежки заболявания на имунната система.

При ултразвукови процедури върху лицето: лицева парализа, невралгия на тригеминалния и околомоторния нерв, състояние след операция в зоната около очи и след дълбок пилинг, дермабразио (3 месеца), синузит в остър стадий, златни и платинени нишки.

При кавитация върху тялото: вътрематочно устройство (когато третирате зоната близо на матката), камъни в бъбреците, жлъчния мехур и чернодробните канали (когато третирате с кавитация съответните зони).

Характерна особеност на ултразвука при кавитация е изразеният му аналгетичен ефект. Механизмите му са доста разнообразни: нормализиране на възбудимостта на нервните структури, подобряване на трофизъм и кръвоснабдяването на тъканите, спазмолитичен ефект. Трябва да се отчита висока чувствителност към големи дози на ултразвук на централната нервна система и висши вегетативни образувания, ендокринни и сърдечно-съдови системи, което ограничава използването на кавитация при изразени нарушения на тяхната дейност.

Процедурата за корекция на фигурата с нискочестотен ултразвук с ниска интензивност (кавитация) показва сравними резултати с криолиполизата, нискоинтензивната лазерна терапия и липолитичните инжекции. Изследователите отбелязват минимален брой леки странични ефекти(обикновено, това е временно зачервяване и малки мехурчета).Хората, избрали кавитацията като начин да отслабнат, отбелязаха още един положителен момент. Факт е, че повечето процедури за намаляване на обема на тялото водят до отпусната и увиснала кожа, а кавитацията напълно елиминира това.

Трябва да се отбележи, че все още са необходими допълнителни проучвания за изясняване на механизма на кавитация, неговата зависимост от интензивността и честотата на излъчване, детайлно определяне на промените в липидния профил ивъздействиевърху черния дроб. Необходимо е също така да се оцени влиянието от лимфните дренажни процедури, диетата и допълнителната физическа активност върху ефективността на процедурата.Важно е да се разбере, че отслабването е трудоемък процес и изисква определени знания. Основното е да изберете добър специалист, който ще ви помогне да разрешите всички проблеми с фигурата и да не навреди на най-ценното нещо - здравето.