Радиочестота (RF) вредна или не?

Доколко могат да бъдат вредни RF (радиочестотни) процедури за оператора и клиента?

Доколко могат да бъдат вредни RF (радиочестотни) процедури за оператора и клиента? Много хора не искат да използват радиочестотни апарати именно защото ги смятат за опасни. Откъде идва това мнение? Най-вероятно, поради самото име – "радиочестотен" или, както мнозина погрешно казват, "радиовълнов". Изглежда, че вече самата дума "радиочестотен" не може да бъде безвредна. Много клиенти на козметични салони си представят, как вредните радиовълни обкръжават ги в процедурната и оказват своето разрушително действие. Всъщност това съвсем не е така. Нека да забравим за думата "радиовълнов", защото използването й просто не е вярно. В превод от английски RF – това е радиочестота, а не радиовълна. Каква е разликата? Преди всичко в това, че радиовълна се разпространява по въздуха. Най-често срещаните примери за радиовълни са това нещо, с което се сблъскваме в живота ни всеки ден, без да мислим за опасностите за нашето здраве -телевизия, радио, мобилни телефони, домашни безжични дистанционни управления. Радиочестота (RF) при козметичните процедури няма нищо общо с тях.

Името на RF произлиза от факта, че честотите, използвани при тези процедури (от 1 до 9 MHz), съвпадат със същите честоти, на които работят радиовълните. Но става дума точно за съвпадение „честота“, т.е. за това, колко пъти в секунда се излъчва импулс. Честота има почти във всеки процес. Ние използваме думата „честота“ за провеждане на процедурите (колко често се правят), за прием на медикаменти (колко често се приемат), за обозначаване на параметрите на тока, на светлината, работа на двигатели и много други. Самият характер на процеса с RF е много по-близо до обикновения електрически ток, отколкото до радиовълни. Например, при извършване на процедурата по RF лифтинг на лицето, като и при процедурата по йонофореза, токът протича само между два електрода и в околното пространство не се излъчва. Ако един от електродите бъде отстранен, процедурата просто ще спре.

Подмладяващите процедури не се препоръчват през лятото” -това твърдение не се отнася за RF лифтинг. Методът не наранява повърхностните слоеве на кожата, а прониква в по-дълбоките слоеве на епидермиса и работи отвътре. Въздействието на високата температура (над 40 ˚С) стартира контролиран процес на разграждане на колагенът и, като следствие, предизвиква следваща реакция за регенерация. Резултатът се постига чрез усилване на вътрешните реакции на организма, така че, за разлика от травмиращ кожата пилинг, тази процедура може да се извършва по всяко време на годината. При провеждане на RF лифтинг през летния период е достатъчно да се използва защитен крем с UV филтър. Ограничение може да бъде само посещението на солариум по време на курс на процедури.

В зависимост от индивидуалните показания, да правят RF процедура могат и младите дами с проблеми, като белези от акне, така и зрели жени, които искат да премахнат бръчките, свързани с възрастта, и възвърнат еластичността на кожата. За да се постигне оптимален ефект на подмладяване, най-добре е да се започне RF лифтинг след 35-40 годишна възраст при първите признаци на увяхване на кожата. Като цяло процедурата RF се счита за една от най-безопасните и ефективни. Тя помога на практика да се запази обновената кожа на лицето, без да позволява на времето да създаде нови бръчки. Обогатен с колаген "корсет" уплътнява дермата и активно се съпротивлява на промените, свързани с възрастта. Според козметолозите, този вид стягане на кожата особено е търсен във възрастова група от клиенти на 50+ години. Но при повечето жени след 50 години настъпва менопаузата, а това означава, че възстановителните функции на тялото започват да намаляват. Производството на естроген се съкращава, намалява и съдържанието на колаген и еластин. В този случай, при корекция на възрастови промени "50+" клиентката трябва да знае, че възстановяването на еластичността на кожата ще изисква по-продължителен курс на RF-лифтинг – от 6 до 10 процедури.

Има още едно важно доказателство за безвредността на радиочестотни процедури. Факт е, че RF е адаптиран за целите на козметиката чрез диатермичен метод. Диатермията вече в продължение на много десетилетия от 1905 година широко се използва в медицината основно в операционни зали и физиотерапевтични кабинети (а мобилна връзка, например, се използва само от втората половина на 1980-те години). Стотици хиляди пациенти изпитаха нейния ефект върху себе си. Хиляди медицински специалисти работят с тези устройства от години, и ако наистина имаше някаква вреда от тези процедури, ние отдавна вече бихме знаели за това. Ако разгледаме влиянието на RF върху оператора, тук дори и теоретично трудно да си представим каквато и да е вреда. Както бе споменато, при процедура RF, енергията протича между два електрода. Оператор държи в ръката си само напълно изолиран накрайник и чрез него извършва процедурата. Не се наблюдава въздействие на RF и върху техническите устройства – лаптопи, монитори и др.

Според дългогодишната практика на провеждане на процедурата, може доказателно да се каже, че няма никакви сериозни негативни последици от RF дори и след много години. Затова правилно изпълнената процедура ще позволи на всяка жена да не усеща разрушителната сила на времето върху тялото си и да се чувства по-млада от връстниците си. Така че не се страхувайте и правете радиочестотни процедурите спокойно.