Проблеми с гел лак

Трябва да помним, че гел лак представлява покритие, което съчетава свойствата на лак и гел

Трябва да помним, че гел лак представлява покритие, което съчетава свойствата на лак и гел. Нанася се като лак, а се изсушава като гел под ултравиолетова лампа. За да може маникюрът да се задържи дълго време, средствата за осигуряване на правилната грижа за ноктите с гел лак трябва да бъдат с високо качество. Консултирайте се с маникюрист, който си пази репутация и стриктно спазва технологията на процедурата.

В редки случаи има алергия към гел лак. Тя се проявява под формата на оток на пръстите, парене, зачервяване около нокътя. Но това се случва, ако използвате евтина основа или горното покритие от съмнителен произход. Желателно е основата и горната част да са от една марка и покритието да е прясно, тъй като старият гел е сгъстен, в него се образуват въздушни мехурчета. В резултат на това покритието се нанася неравномерно и бързо се обелва. Има още няколко правила за поддръжка на ноктите с гел лак, които трябва да разгледаме по-подробно.

Какво не харесват нашите нокти

Въпреки че е известно, че ноктите представляват вроговено видоизменено кожно образувание изградено от кератин, без кръвоносни съдове и нерви, това не означава, че за тях не трябва да се полагат грижи. Повърхността на нокътя може да претърпи механични увреждания, а под действието на киселини да помътнее, промени цвета си, дори да се разруши. Когато ноктите не са гладки, загубили са своя блясък и здравина, това веднага се забелязва. Ноктите не обичат гореща вода и агресивни химически средства. Поради това да се мият съдовете, пода, да се почиства печката, банята и да се извършват други домашни работи, свързани с почистването, трябва да се използват гумени ръкавици. Това ще удължи живота на покритието за още много дни. Носенето на ръкавици по време на процеса на почистване е полезен навик. То помага да се поддържа кожата на ръцете в отлично състояние. През кожата проникват токсични вещества, които могат да предизвикат алергия, а в ръкавици кожата и ноктите Ви са защитени. Нокътната плоча е малко чувствителна към масла и кремове. Но кожата, която заобикаля ноктите (кутикула), изисква внимателна грижа. Масажирайте пръстите си с рициново масло или използвайте специални козметични продукти, насочени към регенерация на кожата. Не трябва да забравяме да използваме масла и гелове за краката, защото ноктите на краката също трябва да са в отлично състояние. Върху състоянието на ноктите силно влияе недостиг на витамини, аминокиселини, минерални вещества. Особено ноктите страдат, когато не получават достатъчно протеин, сяра, цинк и фосфор. Необходимо е да се включи в храната морска риба, яйца, млечни продукти, зеленчуци. Правилното балансирано хранене скоро ще се усети – ще се подобри състоянието на кожата и ноктите.

Грешки при маникюр

Основните грешки, които правят начинаещите маникюристи:

  • неправилна подготовка, когато ръбът на нокътя е неравен и не е достатъчно гладък
  • използване вместо буфер блок за нокти (buffer polisher) полир за маникюр
  • нанасяне на масло за кутикула директно пред гела
  • нанасяне на киселинен грунд (Acid primer)
  • нанасяне на прекалено дебел слой гел
  • използването на прекалено много база
  • разклащане на бутилката с гела, което води до образуването на мехурчета

Отделно трябва да се каже за буфер блок. Използва се за създаване на леко грапава повърхност. Гел лак се задържа добре към нея и се запазва по-сигурно в бъдеще. Ако използвате полир за маникюр, ефектът ще бъде напълно противоположен. При работа с буфер блок не трябва да се прекалява. Достатъчно само две или три движения, за да получите желаната грапавост. Защо е нежелателно да се прилага масло, докато общата поддръжка с него за ноктите с гел лак се одобрява? Масло за нокти точно като полир намалява сцеплението. Гелът просто няма да се задържи. Вместо масло, използвайте дехидратор или обезмаслител (Nail fresher). В резултат на това повърхността се обезмаслява и гелът се държи здраво върху нокътната плоча.

Шишенцето с лак не трябва да остава отворено. От излагане на слънчева светлина и осветление от лампа гел лакът изсъхва и става неподходящ за употреба. Не е чудно, че шишето се прави с непрозрачно покритие. Гелът трябва да бъде добре изсушен, като правилно разполагате ръката под лампата. Най-добре е да изсушавате всеки нокът поотделно, но за спестяване на време, действат по различен начин. Отделно се изсушава само нокът на палеца, а останалите се поставят в центъра на лампата.

За какво по-добре да внимавате

Има няколко важни правила, които трябва да се спазват, за да съхраните покритие. Ето списък на това, което не може да правите с ноктите, покрити с гел лак:

-подлагане на продължително въздействие на гореща вода
-подпилване с метална пиличка за маникюр, подрязване с ножици
-миене на съдове, пода, ръчно пране без гумени ръкавици
-премахване на покритието без предварително накисване

Особено е необходимо да се обърне внимание на първата точка. Ако гел лак е добре изсушен, той се държи здраво и не е толкова лесно да го премахнете. Въпреки това, след продължителен контакт с вода, той започва да омеква. Ноктите добре абсорбират водата, затова, когато често контактуват с вода, те стават по-меки и по-дебели. Не желателно да правите ванички за ръцете. Ако искате да укрепите ноктите, тогава по-добре да направите вана след отстраняването на покритието.

През първите 2 дни след нанасянето на лак не е препоръчително да бъдете дълго време в сауната, където има много пара. Като взимате гореща вана, трябва да сте сигурни, че ръцете Ви не остават във водата дълго време. След 2 дни покритието ще се втвърди достатъчно за да се увеличи прилепването. Някои дами използват ноктите, за да остъргват или да разкъсат нещо. Такива действия причиняват повреди дори на най-силното и плътно покритие. Не се препоръчва дори да почуквате с ноктите по масата, за да не предизвикате напукване на гел лак, без да не говорим за използването на ноктите като отвертка.