Подготовката за фотоепилация

Трябва ли да се премахват косъмчета преди фотоепилация?

Всеки потенциален клиент трябва да знае как да се подготви за фотоепилация, и какви стъпки не трябва да се предприемат. На етапа на подготовката за процедурата най-важното е посещението на дерматолог. Той ще Ви направи пълни изследвания за възможни противопоказания. След това, преди самата фотоепилация, козметикът на салона, в допълнение към въпросите за здравето на пациента, ще определи типа на кожата и параметрите на светлинната вълна. Също така, той трябва да Ви обясни техниката на процедурата и да разкаже за възможните последици от фотоепилацията.

Трябва ли да се премахват косъмчета преди фотоепилация? - един от най-често задаваните въпроси от клиентите. За успешното премахване на нежелателното окосмяване, светкавицата трябва да има обект за третиране, поради което косъмчета да бъдат премахнати напълно е крайно нежелателно, а е необходимо те да се обръснат няколко дни преди процедурата, за да има косъмчета върху кожата, но с малка дължина. Ако дължината на косъма е по-малка от милиметър, целият процес ще бъде безполезен, а ако е твърде дълга, по-голямата част от енергията на импулса ще отиде не на косъмната луковица, а на самия косъм, разпределена по неговата дължина и процедурата няма да има ефект. По време на фотоепилация оптималната дължина на косъма трябва да бъде от 1 mm до 3 mm.

Бръснене с бръснач - това е методът, който може и трябва да се използва преди процедурата. При използване на крем за бръснене, както и с внимателно провеждане на бръснене, кожата няма да бъде наранена, а космите ще имат време да отраснат. При жените козметолозите препоръчват да обръснете зоната интим и подмишници 2 дни преди , а краката 3 дни преди фотоепилация. За мъжете, един месец преди процедурата трябва да обръснете окосмяването, без да използвате, освен бръснач, каквито и да било други средства.Един ден преди фотоепилация трябва да се обръсне зоната за епилация (гръб, ръце, крака, гърди, корем).

Нежелателно да се бръснат преди процедурата на фотоепилация следните зони на лицето: мустачки, брадичка, слепоочия, бузи, уши. Козметикът, който ще прави процедурата, по-добре сам при необходимост да подстриже косъмчетата до нужната дължина. Преди да започне IPL епилация, козметикът трябва да види линията на растежа на косъма ви, за да стане обезкосмяване по-ефективно. Можете да попитате козметика, дали услугите за бръснене са предлагат в салона, където ще се проведе фотоепилация.

Добро решение за определени зони, като например крака, е подстригването с машинка. Депилиращ крем също може да се използва, но този метод е добър между процедурите. Пред него е по-добре да предпочетете бръснач. Тук трябва да се отбележи, че след крем за депилация, процесът на растеж на косъма отнема повече време в сравнение с бръсненето.

Що се отнася до методите, при които косъмът се отстранява заедно с фоликулите (шугаринг, кола маска, епилатор), те се изключват един месец преди курса на фотоепилация. Рязкото издърпване на косъмчетата преди процедурата може да причини нараняване на кожата, след което фотоепилация ще трябва да бъде отложена. Също така е нежелателно да се използват такива методи и между процедурите, тъй като издърпването предизвиква появата на пролука за капиляр, захранващ фоликула. В резултат на това, след третирането с интензивната пулсова светлина (IPL) косменото захранването може да се възстанови и косъм ще започне отново да расте. Съответно броят на процедурите ще се увеличи.

Слънчев тен, придобит изкуствено в солариум или естествено под прякото слънце на плажа, причинява наранявания на кожата, които не са забележими за човешкото око или оставят почервенелите участъци на кожата. Нараняването и други травми на кожата са недопустими при фотоепилация, тъй като могат да доведат до изгаряне и след това към хипо- или хиперпигментация. 2 седмици преди да започнете процедури трябва да спрете да посещавате солариума и да взимате слънчеви бани. Задължително е пазенето от излагане на слънце на третирания участък и за поне 2 седмици след процедурата.

Антибиотици, антидепресанти, антихипертензивни, противовъзпалителни, диуретични, сулфонамиди, транквиланти и съдържащи магнезий или желязо лекарства предизвикват силна чувствителност на кожата към светлинно излъчване. Следователно, ако фотоепилация е важна и необходима за клиента, подготовката за процедурата ще включва спиране на приема на изброените лекарства две седмици преди процедурата.

Всяка козметична процедура, включително и фотоепилацията, изисква внимателна подготовка, консултация с лекар (ако е необходимо) и специална грижа за кожата.