Отпускане на лицето и термолифтинг

Много често срещан стереотип е че само бръчките са главен и основен признак на застаряването на кожата.

Отпускане на лицето и термолифтингМладостта на лицето – това е комбинация от много фактори. Има много често срещан стереотип, че само бръчките са главен и основен признак на застаряването на кожата. Това не е така. Проблемът със стареенето на лицето е не само загуба на еластичността на кожата, поява на сухота, на бръчки и пигментации, но и в изтъняването на всички нейните слоеве, което води до отслабване на тургора на меките тъкани и появата на така наречената гравитационна птоза (Ptosis- отпускане). Под въздействието на силите на гравитацията (земното привличане) меките тъкани се плъзгат надолу. Докато кожата е млада, тя е в състояние да противостои на гравитация, но с течение на годините колагенови и еластични влакна губят своята подредената структура, те се разтягат и удължават. Това води до загуба на формата на лицето, образуването на назолабиални гънки, отпускане на веждите и ъглите на устата, появата на бръчки, увисване на кожата, загуба на нейната еластичност и гъвкавост. Променя се не само формата, но и размерите на лицето. Една от най-важните причини за тези явления е свързана с възрастта промяна на количеството и качеството на колагеновите влакна в повърхностна мускулно-апоневротична система (SMAS), която играе ролята на своеобразен скелет, който поддържа формата на лицето. Но сега вече има ефективен козметичен метод, който може бързо и ефективно да елиминира гравитационното отпускане на кожата.

Метод термолифтинг.
Тъй като за физиотерапевтични цели радиочестотното облъчване на тъканите се осъществява на доста голяма дълбочина, в козметика е препоръчително да се използва малка сила на тока, така че той да не прониква по-дълбоко от подкожния мастен слой. В противен случай, високочестотния ток няма да има положителен подмладяващ ефект. С тази цел, апаратите за термолифтинг са проектирани по такъв начин, за да може терапевтичната и подмладяваща топлина да бъде полезна за кожата и да дава желаният ефект. Устройството провежда ток на определена дълбочина, така че усвояването на енергията се осъществява само от подходящите слоеве на кожата. Голямо значение при реализирането на желания ефект играе честота на тока, неговата мощност и сила.
Но защо се случват такива метаморфози в структурата на колагена? Защо той  толкова се преобразува под въздействието на ток? Всичко това става, защото възниква промяна в пространствената структура на колагеновите молекули ( променя се природно естествено разположение на атомите на протеин). С други думи се получава конформация на протеиновите молекули, която води до денатурация на колагена (колагенът губи своите естествени свойства) поради дехидратация на кожата в процеса на загряване.

Предимствата на термолифтингът.
Всички апаратни процедури за термолифтинг имат значително предимство, преди всичко поради тяхната неинвазивност. Затова може да се каже, че основното и най-голямото предимство е:
- Неинвазивност на метода, неговата малка травматичност. При провеждането на процедурата термолифтинг не се нарушава целостта на кожата, което означава, че могат да бъдат изключени фактори, свързани с усложненията, страничните ефекти и бактериална инфекция на тъканите.
- Максимална лекота на провеждане на процедурата.
- Бърз, моментален ефект.
- Безболезненост на процедурата.
- Липсата на рехабилитационен период.
- Продължителното действие на процедурата (до 2 години).

      Процедура Thermage е пролонгирано подмладяване за един курс. След процедурата се получава видимо подобрение на кожата в областта на триъгълника на младостта (Triangle of Youth).  Това означава, че се повишава плътността на кожата в областта на скулите и тя се стяга в областта на брадичката. Освен това, цената на термолифтинг е много по-ниска от тази на всяка пластична операция, а положителния резултат е осигурен за дълго време напред.

Как се извършва термолифтинг?

Термолифтинг се извършва само в специализиран козметичен салон или клиника под наблюдение на специалист. Започва процедурата с почистване и дезинфекция на лицето със специални средства. След това, козметикът с помощта на специален накрайник обработва третираната зона по малки секции, повтаряйки действието на два пъти. По време на процедурата се образува електрическо поле, в което активно се движат заредени частици. При движение на частиците, възниква съпротивление на тъканите, повишава се температурата им, настъпва денатурация на стария колаген, което води до синтеза на нов протеин. Самата процедура не е болезнена. Пациентът усеща само леки топли и студени докосвания, които се сменят едно с друго.

Продължителността на процедурата е от 20 минути до един час, в зависимост от това, каква площ от лицето трябва да се третира. Лифтинг ефектът, който се формира в резултат на процедурата, има кумулативно и нарастващото действие, което се проявява още по-силно с времето, укрепвайки колагеновата рамка и формирайки овалът на лицето. Препоръчва се курс от 4-6 процедури. Броят на процедурите се определя от козметик след анализ на състоянието на кожата. Честотата на проведените процедури трябва да бъде един-два пъти месечно. Термолифтингът може да се повтаря след една-две години.

Какво може да се подобри с помощта на термолифтинг:
- стягане на тъканите в областта на скулите и бузите,  
- укрепване на контура на шията и брадичката,
- намаляване на прояви на назолабиалните гънки,
- премахване на фините и намаляване на дълбоките бръчки,
- намаляване на бръчките в областта на устата,
- укрепване на овал на лицето,
- елиминиране на отпуснатост и увисване на кожата,
- стягане на кожата на клепачите,
- подобряване на кожата в областта на деколтето,
- укрепване на кожата, благодарение на образуването на нов еластичен колаген.

Недостатъците на метода термолифтинг.
Много пациенти искат да знаят дали този метод има недостатъци. Термолифтингът няма значителни недостатъци, при условие, че процедурата се извършва в сертифицирана клиника или в специализиран салон от лицензиран козметик. По време на процедурата кожата много силно се нагрява, така че козметикът трябва да осигури терморегулация на кожата, за да се избегнат изгаряния на епидермиса. За това апаратът е снабден със специално устройство, което регулира температурата, а също и степента на въздействие на електрически ток върху тялото. Твърде силно проникване на високочестотен ток в дермата и подкожната тъкан има агресивно въздействие на колаген, в следствие на което той може да се разпадне.

Показания за провеждане на термолифтинг.
Процедурата се препоръчва при следните признаци на стареене и увяхването на кожата:
- гравитационна птоза на меките тъкани,
- надвиснали клепачи,
- торбички под очите,
- наличието на назолабиални гънки,
- бръчки около устата,
- наличието на втора брадичка.

      Противопоказания за провеждане на процедурата термолифтинг.
Термолифтинг на лицето е противопоказан в следните случаи:
- автоимунни заболявания,
- онкологични заболявания,
- бременност и кърмене,
- сърдечни заболявания и наличието на пейсмейкър,
- наличието на метални протези,
- инфекциозни и хронични заболявания в острата фаза,
- захарен диабет,
- дерматологични заболявания и рани.

Възможни усложнения.
При термолифтинг на лицето могат да се появят някои усложнения:
- зачервяване на кожата,
- подуване на кожата,
- повишена чувствителност на кожата под формата на дразнене и сърбеж,
- появата на петна и мехури,
- изгаряне,
- образуването на белези.

Причината за странични ефекти е свързана с индивидуалните особености на организма или с незабелязани навреме противопоказания. Появата на изгаряния по лицето е следствие на нарушение на методиката за провеждане на процедурата, грешен избор на честота, мощност и сила на токовите импулси.