Лечение на акне с мезотерапия

Оставете акнето в миналото

Мезотерапията за акне е методика, която Ви позволява да се отървете от тези кожни проблеми. Това е процедура за инжектиране на малки дози специални лекарства в проблемната зона. Съставът на лекарство се избира индивидуално за всеки пациент и зависи от задачата, която трябва да бъде решена. Процедурата по мезотерапия е много ефективна, когато е необходимо да се отървете от акнето, което се потвърждава от много положителни отзиви от пациенти и козметолози.

Причина за появата на акне.
Акнето е проблем, който започва с юношеството и обикновено продължава до достигането на средната възраст на живота. Това са акне обриви по лицето, гърба и деколтето. Хиперинтензивното производство на себум води до възпаление на мастната железа в космения фоликул. В резултат на кожата се появяват възпалени образувания- акне. Кожата с нисък имунитет не може да се справи с вредното въздействие на бактериите, разположени на повърхността на кожата, което допълнително изостря проблема с обривите.
Отправната точка за развитието на акне могат да бъдат проблемите на стомашно-чревният тракт в областта на гинекологията, стреса, хормоналните промени или приемането на лекарства (включително контрацептиви и витамини от група В).

Мезотерапия при акне.
Първият и задължителен етап от лечението е преглед специалист, преминаване на необходимите тестове, задължителна проверка на реакцията към антибиотици и анестетици. Преди процедурата пациентите не трябва да вземат аспирин и други съдоразширяващи медикаменти, алкохол. С помощта на мезотерапията микродозите на лекарството се въвеждат на пациента в средния слой на кожата директно в проблемните зони- вещества се поставят контролирано в точния участък.Едно от основните предимства на мезотерапията е, че пътят на медикаментите не преминава през черния дроб, стомаха, бъбреците и други важни органи.
За да постигнете резултата, трябва да завършите курс от процедури. Ефектът от мезотерапия на лицето, като правило, става забележим в края на курса. Броят на сеансите зависи от индивидуалните характеристики, състоянието на кожата, възрастта и желанието на клиента да получи допълнителни ефекти. Например, паралелно с лечението на акне, подмладявайте кожата на лицето: премахнете фините бръчки или втора брадичка. Провеждането на допълнителни козметични процедури, позволява не само да се постигне най-добрият резултат, но и да се фиксира за дълъг период.

Продължителност на курса.
Обикновено курсът по мезотерапия включва от 8 до 12 процедури. Вече след 3-4-та процедура, пациентите отбелязват положителни резултати и след завършване на курса на мезотерапията повечето имат стабилна ремисия. При спазването на всички препоръки на лекуващия дерматолог, такъв курс ще помогне да се избегне обостряне на акне за дълго време (от шест месеца или повече). Независимо от това, ние препоръчваме на клиента да повтори този курс след 4-6 месеца. Но има и изключения ... Ами ако процесът може само да се забави, но не и да се премахне напълно? В този случай е необходимо мезотерапията да се включи в дългосрочна комплексна програма за лечение и естетична корекция на акне. При необходимост, могат да бъдат назначени допълнителни лабораторни изследвания. Например, микроелементен анализ на косата и/или кръвта ще помогне да се определи съдържанието на микроелементите в организма и за отстраняване на дефицита на микроелементи вече ще може да бъде назначен индивидуален „коктейл“ за мезотерапия с различни комбинации от олигоелементи. 

Ефектът от мезотерапията на лице с акне.
Мезотерапията срещу акне има комплексен ефект върху състоянието на кожата и затова процедурата е високоефективна:
- подобрява реакцията на кожата на патогенна микрофлора и други отрицателни външни фактори (имуностимулиращ ефект),
- насища епидермиса с витамини и минерали, което активира процесите на регенерация и самолечение (витаминна терапия),
- бори се с възпроизвеждането на бактерии (антибактериален ефект),
- облекчава зачервяването и възпалението (противовъзпалителен ефект),
-предотвратява вредното въздействие на свободните радикали върху кожата (антиоксидантен ефект).

Препарати за мезотерапия против акне.
Мезотерапевтичните лекарства се използват изключително в комбинация помежду себе си в така наречения „коктейл“. За всеки отделен случай се разработва индивидуален мезококтейлен състав. Компонентите и тяхното количество варират,  но същността им остава непроменена- за подобряване на състоянието на кожата.В момента в арсенала на мезотерапията има много ефективни препарати, които дават добри резултати при лечението на акне. Според посоката на действие всички препарати и коктейли могат да бъдат разделени на няколко групи:
- премахване на хиперкератоза (мезопилинг с хидрокси киселини);
- имунокорекция и предотвратяване на появата на възпалителни елементи;
- регулиране на себума;
- хидратиране и създаване на оптимална среда за жизнената дейност на кожните клетки;
- елиминиране на пост-акне (атрофични белези, конгестивни петна, хиперпигментация и др.).
В крайна сметка съставът на лекарството включва микроелементите (Zn, Mg, Se, S, K), витамини (А, Е, С, група В)и други вещества, които имат противовъзпалително и лечебно действие. Допълнителните компоненти зависят от преследваните цели: за подмладяване- хиалуронова и гликолова киселина, а за активиране на биологичната активност- екстракти от растения (например, алое).

Резултати след процедурата.
Ефектът от мезотерапия, макар и все още слаб, е видим още след първите процедури. Кожата става по-гладка и стегната, тенът й се подобрява, а тъй като кожата се изсушава, нежелателния мазният блясък изчезва, намаляват подкожните натрупвания на мазнини, петната от акне изчезват. Бръчките и малките белези стават по-незабележителни.

Противопоказания.
- бременни и кърмещи майки,
- лица на възраст под 18 години,
- наличие на херпесни обриви, псориазис
- пациенти с хипертония,
- инсулин-зависим диабет,
- страдащите от онкологични заболявания,
- заболявания, придружени от висока температура.

Мезотерапията дава много добри резултати при лечението на акне, но не отменя медикаментозната терапия и използването на методи, които спират възпалителните елементи, като фотоподмладяване и фотоепилация. При акне от 3-4-та степен, мезотерапията трябва да бъде допълнена със системно специално дерматологично лечение. И разбира се, не забравяйте за правилната ежедневна грижа за кожата, склонна към акне.