Какво е фотоподмладяване?

Какво може да се подобри с фотоподмладяване. Предимства.

Фотоподмладяване – това е апаратен метод, който се основава на облъчването на кожата с светлини лъчи с определена интензивност (560-1200 Nm). Специалният козметичен апарат създава светлинен лъч, с който се обработва определен участък на кожата. За да се постигне този ефект, специалист-козметик определя каква ще бъде дължина на вълните на излъчване. Трябва да се отбележи, че някои хора погрешно тълкуват термина "фотоподмладяване". Той няма нищо общо с фотография или Photoshop. Какво представлява тази процедура? Всеки знае, че дългото излагане на слънце води до фотоостаряване, и тук е подходящ въпросът: как може фотоподмладяването да върне младостта? В края на краищата, фотоостаряване и фотоподмладяване – това са взаимно изключващи се понятия. За да разберете този въпрос, трябва да знаете от какво се състои слънчевата светлина. Така че, слънчевата светлина се състои от:

-инфрачервени лъчи;
-ултравиолетови лъчи;
-рентгенови лъчи;
-видимия спектър на излъчване;
-гама-лъчи (които не достигат до земната повърхност и се абсорбират от озоновия слой).

Най-опасните и разрушителни са ултравиолетовите лъчи, които си състоят от ултравиолетова светлина тип А и тип В. Точно те предизвикват преждевременно стареене на кожата, увреждат ДНК, предизвикват мутация на клетките, което води до повишаване на риска от развитие на рак на кожата.

При фотоподмладяване се използва широколентова интензивна пулсираща светлина (IPL), която е лишена от вредния UV спектър. С други думи може да се каже, че широколентовата интензивна пулсираща светлина (IPL) е креативна и лечебна светлината. IPL светлината представлява поток от кванти или фотони (частици, от които се състои слънчевата светлина), който се разпространява с отделни излъчвания. Методът на фотоподмладяване се основава на факта, че широколентовата високочестотна импулсна светлина може избирателно да въздейства на вещества, които влизат в състава на човешките тъкани. Тези вещества се наричат хромофори. Те могат да абсорбират светлината, като затоплят тъканта до необходимата температура. При повишена пигментация хромофорът е меланин, а при съдова патология – хемоглобин, при акне – възпаление на фоликулите или жлези. За подмладяване ефект се проявява в по-дълбоките слоеве - върху колагена. Чрез промяна на дължината на светлината в определена област на разпространение на спектъра, може да се повлияе на характера на абсорбцията на светлината от тъканите на организма. Освен това, полезната светлина, проникваща в кожата, не уврежда повърхностните й слоеве.

Да не се бърка светлинната (IPL) терапия с лазерно въздействие. Това са две различни методологии. Основната разлика между IPL светлинната терапия с насочен полихроматичен лъч от лазерната терапия с монохромен лъч се състои от:

-възможности за регулиране на дълбочината на разпространение на светлината в широк диапазон на спектъра;
-да се променя енергията на светкавицата, броя на импулси, продължителността и интервалите на всеки импулс;
-оптимизация и контрол на лечебния процес в зависимост от поставената задача и индивидуалните особености на всеки пациент.

Широколентовата интензивна пулсираща светлина е в основата на още една козметична процедура- фотоепилация, при която фоликули абсорбират светлината и се разрушават под нейното въздействието.

Какво може да се подобри с фотоподмладяване?

След курса на фотоподмладяване се появяват следните подобрения:
-разрушава се меланинът, който се съдържа в пигментните петна;
-активиране на фибробластите, които допринасят за синтеза на колаген, еластин и хиалуронова киселина;
-старият аморфен колаген и еластин се заменят с нови здрави влакна;
-подобрява тургора, еластичността и тена на лицето;
-свиването на големите капиляри и изчезването на малките;
-премахва акне.

И така, процедурата на фотоподмладяване ефективно премахва посочените по-горе дефекти на кожата. Лицето се изсветлява, изравнява, стяга, подобрява външния вид, тъй като изчезват неговите възрастовите несъвършенства. Шията и кожата на ръцете придобиват еластичност и твърдост. Въпреки това, тази процедура обаче може да даде още по-добър ефект в комбинация с други козметични процедури.

По-горе говорихме, какво може да се подобри с помощта на фотоподмладяването, но колко универсален е този метод? Какво не може да се подобри с помощта на фотоподмладяване:
-лифтинг на меките тъкани;
-да се справи с гравитационната птоза (Ptosis- отпускане) на лицето;
-да върне изгубените обеми;
-премахне на дълбоки назолабиални гънки (бръчките от носа към устата);
-премахне на назолакримален сулкус (гънка под око).

По време на провеждане на процедурата фотоподмладяване не се обработва периорбиталната област на очите, тъй като е възможно да се предизвика изгаряне на ретината. Затова преди процедурата, клиентите слагат предпазни очила.

Предимства на фотоподмладяването

Тази процедура има редица значителни предимства:
-безболезненост на метода;
-неинвазивна намеса, без да се нарушава целостта на кожата;
-липса на странични ефекти и усложнения;
-липсата на рехабилитационен период, пациентът веднага се връща към обичайния ритъм на живот;
-методът има продължителен и кумулативен ефект;
-едновременното елиминиране на различни кожни дефекти.