Как се провежда процедурата по фотоподмладяване?

Процедурата се започва с почистване на кожата

Процедурата се започва с почистване на кожата. След това се нанася специален гел върху зоната, която ще се третира, което ще предпазва кожата от прегряване. Пациентът носи специални защитни очила, за да предпази очите си от светлинни излъчвания. Специалните филтри на устройството предават светлина до накрайника, с който се обработва всеки сантиметър от зоната. Важно е да се следи, светлинният лъч да не попадне на косата или веждите, тъй като те могат да бъдат обезцветени. Този метод е напълно безболезнен, той не предизвиква дискомфорт и други неприятни усещания, освен топлина и леко изтръпване. Кожата не се наранява и нейната цялостност не се нарушава. Възможно незначително краткотрайно леко зачервяване, което няма да Ви развали визията, не пречи на работата и не пречи на обичайния начин на живот. Веднага след сеанса за фотоподмладяване може да се използва декоративна козметика. Продължителността на процедурата зависи от състоянието на кожата и от задачите, които трябва да реши. Средната продължителност е минимум 15-20 минути, максимум 50 минути. След края на процедурата върху кожата се нанася охлаждащ и успокояващ крем. Обикновено резултатът е видим веднага след първата процедура, но за усилване на ефекта трябва да се проведе пълен курс на фотоподмладяване, който е 4-8 сеанса, с интервал от минимум две седмици.

Противопоказания за процедурата
Процедурата за фотоподмладяване на лицето има няколко сериозни противопоказания:
-възраст до 16 години, защото хормоните са нестабилни до този момент и процедурата може да доведе до неочаквани негативни ефекти;
-автоимунни и онкологични заболявания;
-остри и инфекциозни заболявания в острия стадий;
-заболявания на кръвта;
-бременност и кърмене;
-хипертония;
-наличието на пейсмейкъра;
-наличието на метални протези;
-захарен диабет;
-хипертиреоидизъм или хипотиреоидизъм (повишена или понижена функция на щитовидната жлеза);
-каквито и да е възпалителни процеси (например, при псориазис, дерматит, алергични прояви);
-психични и нервни разстройства;
-при приемането на антибиотици фотоподмладяване е нежелателно, защото резултатът може да не се прояви поради спирането на процесите против стареене с лекарства;
-очни заболявания: глаукома и катаракта.

Колко процедури на фотоподмладяване трябва да се направят?
За лице
Фотоподмладяването е една от най-ефективните процедури за отстраняване на кожни проблеми, възникнали в резултат от фотостареене. Соларното лентиго (възрастовите пигментни петна) и кератози, разширените пори и съдовите "звездички", купероза, фини бръчки и загуба на еластичността на кожата започват да се появяват след 30-35 години. На тази възраст за фотоподмладяване ще са необходими минимум процедури, за да се отървете от недостатъците, които засягат Вашата външност. В зряла възраст ще бъде необходим по-голям брой процедури за борба с фотостареенето.

Прекомерната сухота на кожата или напротив, повишеното съдържание на мазнини, лунички, комедони, акне и пост-акне причиняват комплекси в по-млада възраст. Фотоподмладяващите процедури не са противопоказани в този случай, само с по-малка честота.

За съжаление лицето е изложено на всички неблагоприятни фактори и е почти невъзможно да се предпази от вятър, замръзване или високи температури. В резултат на излишъка от ултравиолетово излъчване на лицето се появяват грозни пигментни петна или други образувания, зачервяване на кожата и капилярна мрежа на крилата на носа.

Младите хора не искат да виждат на лицето си всякакви прояви на акне и дори симпатичните лунички. Прекалено мазна кожа през лятото е характерна за всички възрасти. През зимата кожата на лицето страда от прекомерна сухота, лющене. Всички тези фактори неизбежно се отразяват върху състоянието на кожата като цяло, нейната еластичност се губи, появяват се бръчки. Фотоподмладяването се справя с всички признаци на фотостареене на лицето и други недостатъци.

За да се отървете от отделни пигментни петна или съдовите звездички, 1-2 процедури са достатъчни. Ефектът от процедурата е траен, но в бъдеще може да се прояви отделен кръвоносен съд, който може да се елиминира само с един импулс.

За процедурата на фотоподмладяване на лицето, с цел елиминиране на причините за възникване на акне, средно се извършват 3-4 процедури.

За постигане на пълния ефект от подмладяването се препоръчват от 3 до 6 процедури, след които ще изглеждате по-млади с няколко години. Интервалите между процедурите трябва да бъдат 3-4 седмици, т.е. пълният курс ще отнеме около шест месеца.

За ръце
Ръцете, освен природни влияния, поемат върху себе си още и химическите при контакт с почистващи препарати и други вещества. Така че дори и при подходящи грижи, кожата става стегната и суха, постепенно преминаваща в отпуснатост и бръчки на ръцете. Неочаквано се появяват пигментни петна и някакви израстъци, така грозно издаващи истинската възраст.

Тези нежелателни промени, възникнали по ръцете, се поддават на корекция с помощта на процедурата на фотоподмладяване. Необходими са не повече от 20 минути, и след това можете веднага да правите обичайната си работа.

Колко процедури за фотоподмладяване трябва да се направят, за да се възстанови красотата на ръцете? За постепенно, но ефективно възстановяване на младото състояние на кожата на ръцете се препоръчват 2-3 процедури на фототерапия с интервал от 3 седмици.

За шия
При някои жени възрастта издава именно шията, където кожата е по-тънка, без подкожна мастна тъкан. След 30 годишна възраст шията губи еластичност, кожата увисва и става отпусната или се появяват дълбоки напречни бръчки. Освен това, на немлада вече кожа на шията следите от загар се отразяват не по най-добрия начин.

За корекцията на възрастовите прояви на шията, фотоподмладяване е ефективна процедура. Една сесия се провежда в рамките на 30-40 минути. В зависимост от първоначалното състояние на кожата и зоната, изискваща корекция, козметикът определя колко процедури трябва да се извършат. Обикновено, за да се решат всички проблеми, се препоръчва курс от 5-6 процедури на фотоподмладяване на шията с интервал от около 4 седмици между тях.

Постпроцедурна грижа за кожата
Процедурата фотоподмладяване практически няма странични ефекти и усложнения. Също така, след сеанса за фототерапия няма нужда от рехабилитационен период. Но за да се запази за дълго време ефектът от процедурите, трябва да се спазват няколко прости правила:
-след фототерапия е възможно появяване на временно зачервяване, поради което трябва да се избягва силно топлинно въздействие върху кожата;
-трябва редовно (дори и в облачно време) да използвате слънцезащитен крем с висок фактор на защита (над 30);
-нежелателно е да посещавате сауна, парна баня, да взимате гореща вана, тъй като след фотоподмладяване кожата вече е била изложена на високи температури и допълнителна топлина само ще причини вреда;
-не е препоръчително да се плува в басейн с хлорирана вода;
-не е препоръчително да се занимавате с активна физическа дейност, която е придружена от активно изпотяване;
-не се препоръчва използването на декоративна козметика;
-нежелателно е да правите слънчеви бани в солариума или на плажа;
-не използвайте средства за изкуствен тен;
-не отлепвайте корички, които могат да се появяват на третираната зона;
-не използвайте ексфолиращи средства в продължение на две седмици преди процедурата и по време на периода на рехабилитация.