История на процедурата Фотоподмладяване

концепцията за селективна фототермолиза

През 1981 г. Ричард Рокс Андерсън (R. R. Anderson) и Джон Парриш (J. Parrish) предлагат концепцията за селективна фототермолиза [Anderson R.R., Parris J.A. Microvasculature can be selectively damaged using dye lasers: А basic theory and experimental evidence in human skin. Lasers Surg Med 1981; 1: 263.], чиято същност се свежда до възможността за селективно въздействие на светлинното излъчване с определена дължина на вълната върху хромофор  (меланин, хемоглобин и др.), съдържащ се в дермата и епидермиса. При този процес
светлинната енергия се преобразува в топлинна, което води до нагряване и коагулация (разрушаване) на определени тъкани, като например, космените фоликули, акне, разширени капиляри, които съдържат голямо количество хромофор. В същото време околните тъкани не се нагряват и не се повреждат.

Първите устройства, използващи принципи, базирани на технологията IPL (интензивна пулсираща светлина), били създадени през 1993 г. в САЩ. Първоначално нямало такова понятие като фотоподмладяване, а устройства с IPL били използвани само за фотоепилация - т.е. за отстраняване на нежелателното окосмяване. Но скоро, лекарите и пациентите започват да забелязват, че в допълнение към премахването на косъмчета, от лицето изчезват съдовите звездички, пигментните петна и акнето. Освен това, значително намалява мрежичката от бръчки - този вечен враг на всички жени.

Затова фотоподмладяването на кожата на лицето като отделен метод се появява в края на 90-те години. Скоро стана ясно, че IPL не е "идеален нектар на младостта" и има свои собствени противопоказания и ограничения. Въпреки това, дерматолози и козметици започнаха активно да прилагат процедурата на фотоподмладяване, тъй като цяло терапията дава много осезаем положителен резултат. През изминалите години тази концепция е многократно потвърдена и в момента е теоретична обосновка за терапията на много дефекти на кожата.

деалният източник на светлина за фототерапия на кожата трябва да отговаря на следните критерии: да има дължина на вълната, съответстваща на жълтата област на спектъра, която съвпада с локалната максимална абсорбция на светлината от оксихемоглобин (например за лице дължината на вълната 560 Nm), да има продължителност на светлинния импулс по-малка от времето за пренос на топлина от целевата зона към околната тъкан, за да се повиши температурата на целева зона до желаните стойности, без да се третират околните тъкани.

Прието е да се смята, че колкото по-ефективна е методиката, колкото повече елиминира козметичните недостатъци, толкова повече неприятни усещания трябва да издържи пациентът. Но фотоподмладяването просто счупи всички стереотипи! Сега производителите напреднаха далеч напред и процесът на фотоподмладяване на лицето изглежда така: пристигате в салона, разполагате се удобно на козметичното легло, чакате докато Ви нанесат охлаждащ гел върху третираната област на кожата, слагате предпазни очила за защита на очите и ... представяте си че се намирате, например на Малдивските острови. Приятната топлина, която се усеща на кожата, колкото е възможно допринася за това.