История на процедурата термаж

Всяка година в арсенала на козметологията се появяват от 2 до 5 иновативни процедури

История на козметичните процедури. ТермажЕдва ли не всяка година в арсенала на козметологията се появяват от 2 до 5 иновативни процедури, които могат значително да подобрят състоянието на кожата без пластични операции. Преди няколко години се появи процедура за термолифтинг Термаж (Thermage), която обещава още след първата процедура видим лифтинг ефект. Терминът Thermage е образуван от две английски думи "therm" (терм -единица мярка за топлина равна на 100000 BTU) и "age" (възраст). Вече от името става ясно, че процедурата Thermage – това е борбата с възрастови промени на тялото чрез термично въздействие.

За предшественикът на този метод за подобряване на структурата на кожата се смята процедура Диатермия. Диатермия – това е един от методите за термично лекуване, която е въведена в общата медицинска практика още в 1905 година от австрийски химик R. von Zaynek. Терминът Diathermy, произлизащ от гръцките думи dia (чрез, през) и therma (топлина, горещина), буквално означава „затопляне чрез топлина“. Само тази процедура беше насочена не към подмладяване, а към повишаване на активността на вегетативната нервна система с помощта на високочестотен ток - 1.65 MHz и до 3 ампера. Обаче страничен ефект от прилагането на ток за лечебни цели се оказа доста примамлив: метаболитните процеси се ускориха, лимфният дренаж се подобри, кръвообращението се увеличи, отбелязва се релаксация на мускули, кожата стана по-гладка, по-чиста и по-млада.

Само чак до 2004 година никой така и не се решил да използва Диатермия за козметични цели поради изключително дълбокото проникване на енергия в тъканите и органите. Факт е, че прекалено силно, неконтролируемо излагане на високочестотни импулси не винаги води до положителни резултати: колагенът, просто може да спре да се произвежда, причинявайки още по-голяма отпуснатост и ускорено стареене на тъканите. За да бъде тази процедура полезна за кожата и да има подмладяващ ефект, токът трябва да проникне близко до подкожния мастен слой.

Прилагането на този метод в козметиката е станало възможно, когато учените са проектирали специални електроди (накрайници), които предават ток на определена дълбочина и осигуряват максимално голямо поглъщане на енергията от подходящите слоеве на дермата. В резултат на това се появиха множество процедури, които използват загряващи възможности на радиочестоти, и една от тях е Thermage.

Козметичният апарат Thermage е разработен през 1997г. от американски пластичен хирург Едуард Нолтън (Edward W. Knowlton), който често използвал в практиката си радиочестотен скалпел. Идеята за създаване на апарат дошла при него, след като той забелязал, че след прилагането на този скалпел в областта на разреза, кожата много бързо се уплътнява и стяга. Именно това наблюдение е легло в основата на създаването на тази методиката на термолифтинг- загряване на дълбоките слоеве на кожата (2,5-4,5 мм) чрез радиочестотна енергия. През ноември 2002 година Едуард Нолтън получава необходимите разрешителни от агенцията по храните и лекарствата в САЩ (U.S. Food and Drug Administration) и скоро след това на практика се появява първият модел на Thermage ThermaCool, който спечелил признаване на милиони жени, които търсят ефективен нехирургичен лифтинг.

Методът на Термаж се основава на ефекта на радиочестотното облъчване, което локално загрява тъканите и стимулира производството на ключов фактор на младостта- колагена. По време на процедурата апаратът Thermage с помощта на специална приставка загрява дълбоко залягащия колаген в епидермиса до определена температура, което в резултат води до подобряване на кръвообращението, лимфоотока, обменните процеси в тъканите, регенерацията на колагеновите фибрили, за подобряване на тонуса, както и за замяна на дефектния нееластичен протеин на нови еластични влакна. Токът достига нивото на дермата и хиподермата, като укрепва и стяга кожата отвътре. В сегмента на неинвазивни лифтингови технологии методиката на Thermage почти веднага зае водеща позиция. Сега няколко фирми произвеждат уреди, основани на въздействието върху кожата с радиочестотни вълни, включително Thermage (Solta Medical), Venus Freeze (Venus Concept), VelaShape (Syneron), Exilis (BTL), както и 3DEEP (Endymed).

Възможно ли е да повдигнете кожата на лицето в домашни условия? Термолифтинг на професионалното ниво, а именно пълноценен Thermage в домашни условия е напълно възможен. През 2013 година швейцарската козметична фирма представи на пазара нов апарат - Thermage Mini, специално разработен за използване вкъщи. Но специалистите силно не препоръчват използването му на всеки, който не знае абсолютно нищо за козметологията. Провеждане на термолифтинг, направен от неподготвен човек, може да доведе до усложнения, предизвикани от неидентифицирани противопоказания или индивидуално състоянието на кожата. Усложнения могат да се проявят под формата на оток на кожата, повърхностни термични изгаряния, мехури, зачервяване, чувство на сърбеж. Много козметици твърдят, че при неправилно провеждането, тази процедура е необратима и силно травматична за кожата отвътре. При "заваряване" на колагеновите влакна, когато те са подложени на топлина +60С, колагеновия протеин коагулира, кожата естествено става по-стегната отвън, но в същото време нейната структура се променя драстично - става твърда, много плътна.

След непрофесионална процедура термолифтинг, не е възможно да се извършват други процедури за подмладяване, особено инжекции. А и пластичните хирурзи отказват да направят кръгово затягане (повдигане на долната зона на лицето и шията) след това , тъй като кожата изобщо не е същата, а цялата е в микротравми. Преди сами да правите термолифтинг върху дълбоките слоеве на кожата, по-добре предварително да се консултира със специалист, за да научите повече за всички нюанси на прилагането му и възможните противопоказания.