История на процедурата ултразвукова липосукция (Кавитация)

Ултразвукова и нискоинтензивна лазерна терапия

Липосукцията е една от най-популярните процедури в естетичната хирургия според Американското дружество на естетичните хирурзи. Разработен в Европа в средата на 1970-те години, хирургичният метод за намаляване на локални мастни натрупвания постоянно се подобрява. Тумесцентна методика на местна анестезия, а след това ултразвукова и нискоинтензивна лазерна терапия са направили процедурата още по-безопасна и намалиха периода на възстановяване.

В края на миналия век ултразвукът започва да се използва в много области на медицината. През 1987 г. Скудери и други [Scuderi N, De Vita R, D'Andrea F. Nouve prospettive nella liposuzione: La lipoemulsificazione. G Chir. 1987] са предложили да се използва ултразвук за емулгиране на мастната тъкан. През 1992 г. Зоччи [Zocchi M. Ultrasonic liposculpturing. Aesthetic Plast Surg. 1992] описва техниката на ултразвуково липоскулптуриране, състояща се от 3 основни стъпки: въвеждане на тумозен разтвор в проблемната зона, обработка на зоната със специална инвазивна ултразвукова сонда, ръчно ремоделиране на тъканите с отстраняване на излишната течност и разтворени адипоцити (липоцити).

През 1998 г. Силбърг [Silberg BN. The technique of external ultrasound-assisted lipoplasty. Plast Reconstr Surg. 1998 Feb. 101(2):552] описва хирургична техника за липосукция, при която ултразвукът се доставя неинвазивно през повърхността на кожата. Лорънс и Колман през 1999 г. [Lawrence N, Coleman WP 3rd. Ultrasonic-assisted liposuction. Internal and external. Dermatol Clin. 1999 Oct. 17(4):761-71] и Лорънс и Кокс през 2000 г. [Lawrence N, Cox SE. The efficacy of external ultrasound-assisted liposuction: a randomized controlled trial. Dermatol Surg. 2000 Apr. 26(4):329-32] проведоха изследвания, за да потвърдят ефективността на този подход. Ферраро през 2008 г. [Ferraro GA, De Francesco F, Nicoletti G, Rossano F, D'Andrea F. Histologic effects of external ultrasound-assisted lipectomy on adipose tissue. Aesthetic Plast Surg. 2008 Jan. 32(1):111-5] показа ефективността на унищожаването на мастните клетки на хистологично ниво по време на липосукция с външно влияние на ултразвук с честота 2-3 MHz. По този начин ултразвукът отдавна се използва като ефективен адювант (помощно средство) по време на липосукция.

Въпреки успеха на съвременната хирургична липосукция, се провеждат голям брой изследвания в търсене на най-ефективния нехирургичен метод за намаляване на телесните мазнини. Това е в съответствие с тенденцията на прехода към по-малко инвазивни процедури. Много от пациентите не искат да се обръщат към операцията, предпочитайки безопасни и удобни неинвазивни методи за подобряване на контурите на тялото, които не изискват сложна рехабилитация. Бяха предложени методи на базата на електростимулация, радиочестотно излъчване, нискоинтензивно лазерно излъчване, вакуум масаж, криотерапия, инжектиране на липолитици, ултразвук. Като цяло в САЩ през 2015 г. броят на извършените процедури за нехирургична корекция на мастните натрупвания се е увеличил с 18,7% през 2014 г., като през 2016 г. увеличението е 5,6 %. Използването на нискочестотен нискоинтензивен нефокусиран ултразвук за корекция на тялото (кавитация) е най-популярно на пазара на естетични услуги.