Историята на процедурата Блефаропластика

Сега има възможност да се премахнат недостатъците на клепачите без хирургическа намеса

Блефаропластика - операция за промяна на формата и/или разреза на очите и модифициране на областта около очите. Тези техники започват своето развитие още в древността. Терминът идва от древногръцкия blepharon "клепачи" + plassein "оформям". Подобно на много други пластични операции, блефаропластиката първоначално се е правила с практическа, а не с козметична цел. Първите споменавания за блефаропластика се появяват в древна Индия 400 години пр. н.е. (трактат Susruta-tantra). Индусите още тогава практикували операционно премахване на торбички и мастна херния на долните клепачи. Хирургически операции са правили египтяните и римляните с инструменти, които са били специално предназначени за тази цел. Авъл Корнелий Целз, римлянин от първи век, описва отстраняването на част от кожата, с цел да се отпусне клепачът, в своята книга „De Medicina“.

Средновековен персийски лекар Авицена (известен и като Abu Ali Ibn Sina) през 10-ти век препоръчва операция за отстраняване на излишната кожа на горния клепач за подобряване на погледа. Немски офталмолог Карл-Фердинанд фон Грефе (Karl-Ferdinand von Gräfe), един от основателите на модерната офталмология, първо използва термина "блефаропластика" през 1818 г. в научната си работа по отстраняване на тумори на горния клепач. До 1899 г. се извършват операции единствено за премахване на излишната кожа. Мастната тъкан са започнали да отстраняват едва през 1929 г. Операцията е извършена от д-р Боргет. Той също така предлага трансконюнктивалния (transconjunctival) достъп за премахване на долната херния на клепачите. Така започва съвременната ера на блефаропластика.

В продължение на много години блефаропластиката е в топ 5 на естетическите манипулации по целия свят – отстраняването на излишната кожа, мазнини и мускулна тъкан на горните и долните клепачи чрез операция. Но, както знаете, такава операция е доста скъпа, освен това с дълъг период на рехабилитация. Показанията за хирургическа интервенция са: дълбоки бръчки, значително увисване на кожата, изразени мастни хернии. С други думи, хирургичната блефаропластика се прави, когато зоната около очите изглежда наистина зле и вече не се налага да избирате. Повечето пациенти все още могат да бъдат подпомогнати от редица други козметични процедури, предназначени да подобрят състоянието на кожата около очите.

Нехирургичната блефаропластика е уникален метод за лечение на клепачите без операция. По своя ефект, тя е сравнима с резултата от пластичната хирургия, тъй като елиминира надвисването на кожата над горните клепачи, премахва бръчки и торбички под очите, прави погледа отворен и млад. В същото време, за разлика от хирургическата корекция, неоперативната блефаропластика не носи рисковете, които са възможни по време на операция. Тази методика не изисква период на рехабилитация и Ви позволява да се върнете към активен живот веднага след процедурата. Освен това при нехирургичната блефаропластика няма риск от изместване на тъканите и изкривяване на чертите на лицето.