Фотоепилация за мъже - специфика

Защо мъжете имат нужда от фотоепилация?

Всяко време налага своите ценности, един от тях е еталон за мъжка красота. Мъжете не по-малко от жените искат да бъдат привлекателни за противоположния пол и прилагат за това големи усилия. В историята на човечеството образец на мъжката красота се е променял непрекъснато: от абсолютно пренебрегване до почти женствена елегантност, от аскетичните практики за умъртвяване на плътта до култ към тялото и антични форми. Сегашното време е най-демократично, всеки има възможност да изрази себе си чрез външния си вид така, както му харесва, и всеки може да си избере партньора по индивидуален вкус. Който е избрал образ на "могъщ, миришещ естествено и космат", едва ли ще търси информация за фотоепилация. Тя е по-скоро за хора, които обичат да бъдат добре поддържани, спретнати  и с привлекателен външен вид.

Защо мъжете правят фотоепилация
Мъжете, които правят епилация, могат да имат различни причини за това. Някои искат да бъдат привлекателни за своята приятелката или, ако все още я търсят, за да привлекат към себе си определен тип жени. Други идват в салона, защото дейността, която те извършват, предполага красиво добре поддържано тялото без косми, които предизвикват нехигиенични асоциации. Често фотоепилация се прави от хора с такива професии като готвач – от съображения за хигиена, спортист, артист – естетически цели, танцьор – както хигиена, така и естетика. Козметиците казват, че епилация правят мъже не само от определени категории. По-голямата част от мъжкия контингент в салоните – обикновени хора от най-различни професии, и мотивът им е да се харесат на своята жена и да бъдат добре поддържани. Фотоепилацията е най-популярният избор на представителите на силната половина на човечеството. Фотоепилацията затова е толкова добра именно за мъжете, защото тя е максимално ефективна точно при мъжко окосмяване. Прекомерното окосмяване при мъжете често се причинява от много високи нива на хормони, произвеждани от надбъбречните желези. Окосмяването на някои специфични области на тялото зависи изключително от количествата на тестостерон в кръвта. Мъжката коса, в сравнение с женската, е по-дебела, често по-тъмна, има различна структура и е отличен проводник за светлинния лъч. По лицето на мъжът растат от 7 до 15 хиляди косми. Тези косми растат със скоростта към 6,35 мм на месец.

Етапи на фотоепилация
Фотоепилация е отлична технология за отстраняване на нежеланото окосмяване за дълго време. Нито един от съвременните методи не може да Ви отърве от космите завинаги, но някои, включително и фотоепилацията, са способни да Ви накарат да забравите за тях за много дълго време. Фотоепилацията при мъжете не е много по-различна от женската, освен може би с плътност на косъма и по-големите зони на окосмяването.

Как правилно да се подготвим за процедурата
Преди да отидете при козметикът, който ще провежда фотоепилацията, трябва да направите предварителна, макар и минималната, подготовка.
-Към момента на процедурата кожата трябва да бъде здрава, чиста и възможно по-светла. Слънчевите бани или солариум не се препоръчват две седмици преди фотоепилация. Желателно е курсът на процедурите да бъде планиран за студения сезон.
-На кожата не трябва да има наранявания от какъвто и да е произход. При наранена кожа нито един отговорен козметик няма да провежда процедурата.
-Към момента на въздействието на светлинен лъч, върху кожата трябва да има максимално количество косми, т.е. един месец преди фотоепилация, те не трябва да се издърпват – можете само да се бръснете. В противен случай, ако космите бъдат извадени от космените фоликули заедно с луковиците, апаратът няма на какво да повлияе. След това те ще се възстановят и пораснат, а Вие ще се чудите защо фотоепилацията се оказа толкова неефективна. Към момента на провеждане на процедурата в активна фаза на растеж е от 20 до 30% от космите, а останалите са в латентно състояние.
-За два-три дни преди процедурата косъма трябва да се обръсне. Първо, IPL (интензивна пулсираща светлина)  ще действа по-ефективно върху 2-3-милиметрови "пънчета" с плосък отрез. На второ място, и това се отнася в по-голяма степен за кожата на лицето, самобръсначка ще премахне най-горния слой на епитела и ще причини микроскопични увреждания. Ако кожата към момента на третиране със светлинния  импулс не е напълно възстановена, има риск за поява на пигментно петно във формата на това, от което се опитвате да се отървете, като например гъсти вежди или мустаци. Ако няма много косъмчета, те могат да бъдат отрязани с ножици непосредствено преди фотоепилация.
-Добре е да се реши предварително, кои зони на тялото може да се нуждаят от анестезия, за да може козметикът най-ефективно да използва времето за изчакване, докато подейства обезболяващото.

Как протича процедурата
Веществото, което абсорбира светлинната енергия от IPL апарата е меланин - пигмент, който оцветява очите и косата на човека, а също така и кожата при въздействие върху нея с ултравиолетова светлина, казано по-просто прави тен. Принципът на процедурата се основава на свойството на меланинът да привлича светлина. Следователно, колкото косъма е по-тъмен, толкова повече енергия той поема и толкова по-ефективен ще се окаже резултатът. Фототип на кожата е друг определящ фактор. Тя не трябва да бъде тъмна или с силен тен, в противен случай меланинът, който се съдържа в нея, ще поеме част от енергията. Ефективността на фотоепилацията ще намалее, а кожата може да пострада.
Козметикът нанася в зоната на въздействие специален гел, който има проводящи свойства. Той също така предпазва кожата от прекомерна топлина. Апаратът за фотоепилация произвежда светлинен импулс, с продължителност няколко милисекунди, който се изпраща в косъмът. Вече в кожата светлинната енергия, разпространяваща се по косъма и луковицата, се трансформира в топлинна (70-80 градуса). Действието на топлината е такова, че капилярите, които осигуряват храна на космената луковица изгарят, и тя се ликвидира. Областта на въздействието на уреда е няколко квадратни сантиметра. Козметикът последователно обработва цялата зона, като я третира с по един светлинен импулс. Различни части на тялото имат различна чувствителност, и ако не се осеща при процедурата на зона гърб никакъв дискомфорт, тогава в някои случаи, фотоепилацията на подмишници може да доведе до неприятни усещания. Също имайте в предвид, че кожата на подмишниците е по-чувствителна, отколкото върху корема. За да се избегне това, се използва местна анестезия за локално облекчаване на болката. Обезболяващ гел се нанася на третираната зона преди началото на фотоепилацията. Действието на препарата продължава около час – това време дава пълна възможност да се епилират дори и най-обширни участъци.

Грижа за след фотоепилация
След сеанса козметикът нанася върху кожата крем за след фотоепилация и Ви информира за ограниченията, защото кожата е била подложена на термично въздействие, което е сравнимо със слънчево изгаряне.
След фотоепиляция трябва да следвате няколко елементарни и напълно логични правила:
-Използвате препарати за след фотоепилация в третираните участъци по препоръка на козметик;
-До пълното възстановяване на кожата, което е около два дни, противопоказно е да използвате козметични средства, но ако това не е възможно, това избягвайте съдържащи масло и алкохол; 
-Не правете слънчеви бани най-малко две седмици, а за предпочитане до края на курса не подлагайте кожата си на никакво излагане на ултравиолетови лъчи;
- За два дни забравете за ваната, сауната и горещата вода изобщо. Топъл, а по-добре леко хладен душ ще Ви бъде на полза за няколко дни, докато не се възстановите;
-Не изскубвайте с никакви методи останалите косми;  
-За целия курс на процедурите най-добрият Ви депилатор е самобръсначката;
- Фотоепилаторният лъч изсушава кожата непосредствено след процедурата, но я стимулира да произвежда еластин и колаген, което дава допълнителен подмладяващ ефект. През първите два дни е особено важно да се поддържа водния баланс в организма, с други думи, трябва да се пие повече вода.

Зони за фотоепилация при мъже
Услугите по фотоепилация са достъпни за мъже за почти всички зони на тялото, които предпочитат да епилират и жените. Обаче при мъжете има места, където при жените обикновено няма окосмяване, с изключение на жени клиентки, които имат нарушение на хормоналния баланс в организма.

Гръб
Фотоепилация на гръб при мъжете е най-популярната процедура поради факта, че много представители на двата пола смятат окосмяването по гърба за неестетично. В тази зона космите имат различна дебелина и гъстота, което се дължи на концентрация на мъжките хормони в организма. Колкото по-гъсто разположени по кожата космените торбички, толкова по-чувствително може да се окаже въздействието на апарата. Въпреки това, за гърба това се отнася най-малко – той има най-малък брой рецептори за болка, разположени по кожата.

Гърди и корем
Фотоепилацията на гърдите, корема и подмишниците не отстъпва по популярност на фотоепилацията на гръб. Хубав обезкосмен торс ще привлече повече интерес, отколкото красив окосмен. Освен това е и хигиенично – излишната растителност не задържа потта, която създава неприятна миризма.

Лице
Фотоепилацията на лицето при мъжете е от голямо значение – дори има много вицове за мъжката неприязън към ежедневното бръснене. Точно заради възможността да не се бръснат, те били дали много. Епилация на брада и мустаци при мъжете изисква много търпение, защото космите по лицето е вторичен мъжки полов белег. Тяхната локализация, гъстота, скорост на растеж се дължат на известния мъжки хормон тестостерон. Ще потрябват около десет процедури на всеки три-четири седмици, в зависимост от индивидуалните особености, за да се отървете напълно от брадата и мустаците, което ще отнеме около половин година. През този период космите могат да изглеждат нестандартно, брадата да расте на отделни места, а не равномерно. Приблизително след около една година под въздействието на тестостерона, косъма ще започне да се възстановява и ще потрябва нов курс. Всеки човек сам решава дали този метод е подходящ за него. По принцип той е възможен, има положителни отзиви на мъжете за фотоепилацията на брадата и мустаци, има също достатъчно и негативни. Най-вероятно този различен ефект да се дължи на количеството и концентрацията на хормони в определен мъжки организъм.

Противопоказания за фотоепилация
Фотоепилацията, макар и доста безопасна, но все пак е медицинска процедура, която има своите противопоказания. Противопоказно е да се прави фотоепилация, ако имате някое от следните състояния:
-Заболявания на ендокринната система;
-Заболявания на сърдечно-съдовата система;
-Нарушаване на съсирването на кръвта;
-Автоимунни заболявания;
-Онкологични заболявания, келоидни белези на третираната зона;
-Остри възпалителни процеси на кожата и всякакви състояния, които нарушават нейната цялост;
-Хепатит, ХИВ, епилепсия;
-Алергия към светлината;
-Хронични заболявания в острата фаза;
-До 16 годишна възраст.