Фотоепилация на лице

Причини за повишеното нежелателно окосмяване

Причини за повишеното нежелателно окосмяване на лицето.
Лицето е най-проблемната зона за фотоепилация:
-Първо, защото този област винаги е отворена и всички щети върху нея са твърде забележими.
-На второ място, тъй като кожата на лицето е много чувствителна и всяко въздействие върху нея може да доведе до нежелани резултати като алергични обриви, тумори, възпаление и др.
Ако окосмяването по лицето на мъже е естествен фактор, то за жените то обикновено е в основата на комплекси и дискомфорт. Може да има няколко причини за увеличаване на космите по лицето на жените:
-хормонални нарушения (излишък на мъжки андрогенни хормони, които могат да бъдат резултат от заболяване на яйчниците, надбъбречните жлези, мозъка и по време на бременност),
-метаболизма и обменно-ендокринни нарушения, свързани с вредни навици,
-проблеми в работата на щитовидната жлеза,
-наднормено тегло,
-наследственост,
-страничен ефект при лечението с хормонални препарати,
-пубертета.
Прекомерният растеж на косъмчетата при жените е поради на излишното изобилие на мъжки хормони в медицинската практика се нарича хирзутизъм. Патологично окосмяване – хипертрихоза. Тя може да се наблюдава както при жените, така и при мъжете. Именно жените най-често търсят начини да се отърват от проблемните косми по лицето и са изправени пред сложности в избора, тъй като не всички методи са подходящи за тази част на тялото. Например, при бръснене косъмът ще расте по-интензивно, гъсто, появява се четина. Кола маската е болезнена и предизвиква дразнене. Най-ефективни методи за отстраняване на нежелателно окосмяване по лицето са лазерна и фотоепилация.

Подготовка на лицето
Както и при другите методи, ефективността на фотоепилация пряко зависи от правилната подготовка за нея. Отначало трябва да се обърнете за консултация към специалист, например към дерматолог, който трябва да определи, имате ли противопоказания за провеждане на тази процедура. За да подготвите лицето си за фотоепилация, е необходимо:
-да се откажете от излагане на слънце (или солариум) две седмици преди планираната процедура,
-не използвайте препарати за изкуствен тен,
-когато излизате навън, предпазвайте лицето с шапка с козирка или широка периферия, а също така използвайте защитен крем от слънцето с фактор, не по-малък от SPF 30,
-няколко седмици преди да направите фотоепилация на лицето, откажете се от всякакви методи на епилация, включително скубане и кола маска,
-да се изключи прием на лекарства, особено антибиотици и транквиланти.

Как се провежда фотоепилацията на лице
В начало на процедурата за фотоепилация клиентът ляга на козметичното легло. На очите му се слагат специални защитни очила. На зоната, където е планирано въздействие на светлинния импулс, се нанася гел, предпазващ кожата от наранявания и изгаряния. С накрайник за фотоепилация се обработва цялата зона, където се отстраняват косъмчета. След края на процедурата, козметикът изтрива гел и нанася успокояващ крем. Фотоепилация на горната устна ще отнеме 5-10 минути, брадичката – 10-15 минути, веждите – 5-10 минути. Продължителността на ефекта ще зависи от такива фактори: индивидуалните особености на организма, квалификацията на козметика, качеството на оборудването, правилно подбрани мощност и дълбочина на проникване на светлинния лъч. 

Колко пъти е необходима процедурата
За да се постигне максимален ефект, е необходимо да се направи курс от пет до осем процедури с интервал от 25-40 дена. Броят на посещенията в салона зависи от типа на кожата, цвета и структурата на косата, индивидуалните особености на организма. След пълен курс, продължителността на който ще се определи от козметика в салона, ще бъде необходимо да се извършва превантивна процедура фотоепилация веднъж на всеки шест месеца.

Какво да правим след процедурата
Непосредствено след процедурата фотоепилация може да се наблюдава малко подуване, зачервяване и лека болезненост на третираната зона. Тези неприятни последици трябва да отминат в рамките на няколко часа. Ако останат, охладете третираните зони. Може да се препоръча и употребата на болкоуспокояващи средства. Също така в салона може да Ви препоръчат да се използва в продължение на известно време средствата с "Пантенол" или други медикаменти с подобен ефект. Рехабилитационният период след фотоепилация е от три до пет дни. По това време се препоръчва да не посещавате басейни, сауни, парни бани, а също и да не нанасяте върху лицето козметиката, особено на съдържащите алкохол продукти. След процедурата, две седмици не трябва да се правят слънчеви бани, да се ограничи времето на пребиваване под слънце и използвайте слънцезащитен крем (с фактор SPF 30 или по-висок).

Противопоказания
Въпреки безопасността на процедурата, фотоепилация има редица противопоказания и може да доведе до негативни ефекти върху лицето. Противопоказно да се премахва нежелателно окосмяване с помощта на IPL на хората, страдащи от тежки сърдечно-съдови заболявания, със силни алергични реакции на кожата, хронични кожни заболявания (лупус, порфирия), със злокачествени тумори, келоидни заболявания, бременни.

Мъжете могат да направят фотоепилация на горната устна, в зоната между веждите, веждите, бакенбардите, брадичката и втората брадичка, бузите, челото, както и да повдигнат линията на косата.
При правилна предварителна подготовка и провеждане на процедурата фотоепилация в утвърден салон и при квалифициран козметик, спазване на препоръчителни мерки след епилация, процедурата трябва да мине успешно и без отрицателни последствия.