Фотоепилация на крака, ръце и други части на тялото

Предимства и недостатъци

Предимства и недостатъци
Фотоепилация представлява радикален метод за премахване на нежеланото окосмяване с помощта на въздействие върху него с високочестотни светлинни импулси ( IPL ). Меланинът (пигмент, който се съдържа в космените фоликули) абсорбира светлинните импулси, които се превръщат в мощна топлинна енергия и загряват фоликулите до тяхното пълно унищожение. В резултат на проведени изследвания е установено, че космените фоликули напълно загиват при нагряване до 75-80 градуса, в този случай космите повече не растът. При излагане на по-ниска температура фоликуларните клетки значително се увреждат, а косъма само изтънява, изсветлява, намалява неговия растеж.
Предимствата на този метод включват:
-дълго време се запазва постигнатият резултат (след преминаване на пълния курс можете да забравите за нежеланото окосмяване за период от шест месеца до една година),
-скоростта на провеждане на процедурата,
-болката почти отсъства,
-неинвазивно въздействие,
-инфекцията е изключена,
-практически липсват рисковете от увреждане на кожата,
-под въздействието на процедурата кожата се възстановява и изглажда, бръчките се елиминират.
В същото време процедурата има и някои недостатъци, сред които:
-често неефективна за премахване на много светли и побелели косъмчета,
-понякога не премахва фини и нежни косъмчета при момичета до 16 години,
-неефективна при липса на контраст на кожата и косъма (тъмна коса на тъмна кожа),
-относително високата цена,
-рискът да се получи изгаряне и влошаване на зрението при нарушаване на мерките за сигурност по време на процедурата,
-възможни са хиперпигментация и лющене на кожата след процедурата.
При нарушаване на правилата за провеждане на процедури или норми на поведение преди и след тях, също са възможни следните усложнения:
-фоликулит,
-белези по кожата,
-алергична реакция,
-в изключителни случаи побеляване.

Подготовка за процедурата
За да се постигне максимален ефект и да се предотврати появата на усложнения от фотоепилация (преди и след процедурата), трябва да се придържате към някои основни правила на поведение. Преди да вземете решение за използването на този метод, се препоръчва да посетите дерматолог. Той ще прегледа кожата Ви за наранявания, заболявания, ще открие наличието или липсата на противопоказания, подробно ще обясни на възможни във Вашия случай последиците на епилацията, а също така ще Ви каже, на каква ефективност на процедурите можете да разчитате. Ако няма противопоказания за фотоепилация, преминете към подготвителния етап.
Фотоепилация предполага следната подготовка:
-в продължение на един месец преди процедурата космите трябва да отстранявате само с бръснене или с машинка за подстригване,
-в продължение на две седмици да не посещават солариумите и да не се правят слънчеви бани,
-дължина на косъма в деня на фотоепилация трябва да бъде от 1,5 мм до 3 мм,
-в деня преди процедурата добре измийте тялото, без да ползвате хидратиращи средства,
-ако се планира фотоепилация в областта на лицето – не нанасяйте козметика.

Как се извършва фотоепилация
Мощността на импулса, продължителността, броят на процедурите зависят от цвета и дебелината на косъма, тип на кожата и зоната на третирането. Нека разгледаме по-подробно реда за провеждане на фотоепилация в зависимост от конкретната зона.

Крака
Козметикът ще Ви предложи да легнете на козметично легло, да си сложите предпазни очила, след това ще Ви нанесе специален гел върху третираната зона, който абсорбира енергия от светлинен импулс и предпазва кожата от прегряване. След подготвителни действия, козметикът провежда третирането с IPL система избраната зона на крака, като същевременно осигурява необходимата мощност на светлинен импулс. Степента на болезнени усещания зависи от индивидуалната чувствителност. Обикновено по време на фотоепилация може да се появи  леко парещо и изтръпващо усещане. Ако почувствате силен дискомфорт, болка, информирайте специалистът. След процедура козметикът нанася на обработеният участък успокояващ крем за предотвратяване на раздразнения на кожата. Времтраенето на процедурата зависи от това, колко IPL импулса са необходими за фотоепилацията на крака. Обикновено за обработка на тази зона се изисква от 800 до 1200 светлинни импулса, а цялата процедура отнема около 60-80 минути. Възможна е частична обработка по зони: бедрата, долна или горна част на краката, коленете, стъпала. Третирането само на долната част на крака продължава около 40 минути, а за коленте ще потрябват само 20 минути.

Ръце
Процедура може да се провежда по цялата зона или частично – до лакътя или в зоната над лакътя, китките. Фотоепилация на ръцете се провежда в съответствие с общите правила, описани по-горе. Разлика се състои само в количеството и мощността на светлинни импулси. Тъй като космите на ръцете са по-тънки отколкото на краката, затова те изискват и по-слаба мощност, и по-малък брой импулси. За обработка на целите Ви ръце ще потрябват 350-500 импулса и около 45 минути. Третирането на китките отнема около 15 минути и изисква до 40 импулса.

Подмишниците
Фотоепилация на подмишниците е една от най-популярните процедури. Обикновено най-често срещаният въпрос сред представителки на прекрасния пол: колко време и импулса за фотоепилация ще потрябват за подмишниците. Отговор – 15 мин. времетраенето и по 20-25 светлинни импулса на всяка зона. Подмишниците след фотоепилация за дълго време запазват своята гладкост. За пълен курс ще са необходими 5-7 процедури.

Гръб
Тази процедура е една от най-популярните сред мъжете. Провежда се по общите правила. За фотоепилация на гръб при мъжете ще са необходими около 200-300 IPL импулса. Процедура отнема около 50 минути.

Корем
Фотоепилация на корема изисква 80-100 светлинни импулса при жени и отнема около 30 минути. За мъжете трябват 100-150 импулса, а процедурата продължава около 40-50 минути.

Седалище
Фотоепилация на седалището продължава около 20 минути и изисква 80-100 IPL импулса. Трябва да се отбележи, че седалището е доста чувствителна зона, така че при провеждане на процедурата трябва да се помисли за възможно облекчаване на болката  със специален крем за след фотоепилация.

Брой на процедурите и интервал между тях
Да премахнете изцяло нежелателно окосмяването за една процедура не е възможно. Това се дължи на факта, че методът действа само върху космите, които се намират в активна фаза на растеж, но на латентните космени луковици не влияе. Така че за една процедура могат да бъдат отстранени само около 30% от косъмчета. Следващата процедура се насрочва за след един месец, за да се даде възможност на "спящите" косми да пораснат. Към време на интервал между последващите процедури може да се добавя по няколко дена, тъй като след фотоепилация растежът на косъма се забавя. Що се отнася по отношение на пълния курс на фотоепилация и колко колко процедури са необходими за неговото завършване – това до голяма степен зависи от зоната на тялото, дебелина на косъма, индивидуалните особености на организма, мощността и качеството на апарата.
Приблизителни данни за броя на процедурите:
лице, подмишници – 5-8,
ръце, крака – 6-8,
гръб – 7-10,
корем – 6-8,
интим – 5-8,
седалище - 5-8.

Грижи след процедурата
След фотоепилация кожата може да почервенее и да се усети леко боцкане. Това е нормална реакция на организма към светлинни дразнители. След няколко дни всичко трябва да мине. За да се намали чувството на дискомфорт и да се предотврати дразненето, трябва да се вземат следните мерки след фотоепилация:
-в продължение на два дни след процедурата, два пъти дневно, третирайте зоната с успокояващ крем с пантенол или лайка,
-два дена след процедурата не използвайте козметика, съдържаща спирт и активни химични вещества,
-две седмици след фотоепилация не трябва да ходите на солариум или да правите слънчеви бани на третираните зони,
-първите два дена не посещавайте сауната и не се къпете в гореща вода,
-в продължение на седмица, не може да използвате масла и мазни кремове,
-не премахвайте останалите косми сами,
-фотоепилация изсушава кожата, така че първата седмица трябва да се пие всеки ден минимум половин литър вода.

Противопоказания
Фотоепилация е забранена да се провежда в такива случаи:
-податливост на алергични реакции на кожата,
-остри кожни заболявания,
-варикоз (разширени вени), 
-бременност,
-кърмене,
-туморните процеси в организма,
-хипертония,
-исхемична болест,
-паразитни болести,
-остри инфекции.

Най-доброто време за извършване на фотоепилацията при жените – първите дни след менструацията. В този период болката почти отсъства, и процедурата ще бъде много по-лека.