Фотоепилация на бикини (интим)

Да премахне нежеланото окосмяване в бикини зонaта мечтае, може би всяка жена

Да премахне нежеланото окосмяване в бикини зонaта мечтае, може би всяка жена. В съвременната козметика има процедури, които могат да превърнат тази мечта в реалност: една от тях е фотоепилацията. Процедурата работи с помощта на интензивна пулсова светлина (IPL), която нежно въздейства върху кожата. Ефектът се задържа доста дълго време.

Плюсове и минуси
Фотоепилацията на зона бикини има редица предимства в сравнение с други методи, например:
-Пулсиращата светлина не вреди на кожата, след процедурата не остават отворени рани или порязвания, което изключва вероятността от заразяване с някаква болест.
-Този метод е подходящ за деликатни, чувствителни части на кожата, граничещи с лигавиците.
-След фотоепилация са изключени проблеми с подкожни косми, ефектът е забележим след първата процедура, резултатът се задържа в продължение на години.

Минусите, които отбелязват някои недоволни от фотоепилация клиенти:
-Усещане за болка при работа на IPL апаратът на голяма мощност.
-Ефектът след курса от процедури при някои клиенти трае само половин година.
-Високата цена на процедурите и необходимостта от тяхното повторно преминаване.
Обикновено пет процедури фотоепилация са достатъчни, за да спре растежа на косъма, но има и изключения: жените – естествени блондинки или с побелели косъмчета.

Болезнена ли е фотоепилацията на бикини
Тъй като кожата в интимните зони е много деликатна и предразположена към раздразнявания, много хора се страхуват от болката при фотоепилация. Апаратите, използвани в съвременните клиники и салони, са оборудвани с филтри, които регулират мощността и количеството топлина при работа. В много случаи има дискомфорт, но е доста поносим, що се отнася до фотоепилацията на дълбоко бикини, козметикът използва болкоуспокояващи средства. Охлаждащи кремове за намаляване на дискомфортът по време на светлинния импулс и след процедурата ще премахнат всички болезнени симптоми.

Как да се подготвите за процедурата
Правилната подготовка за фотоепилация на бикини зона се състои от няколко компонента. Категорично забранено да се правят слънчеви бани две седмици преди процедурата, същото важи и за солариума. Ако използвате някакви лекарства, консултирайте се с Вашия лекар и козметик по този повод. Приемът на някои лекарства трябва да бъде спрян, тъй като те повишават чувствителността на кожата към светлинното излъчване. Въздействие от тези лекарствата трябва да бъде изключено минимум за две седмици предварително. Три дена преди фотоепилация, трябва да се обръсне желаната зона, за да имате към датата на процедурата косъмчета с дължина към 2 мм. Преди фотоепилация не трябва да се използват средства, които премахват косменият фоликул, като това ще намали ефективността на процедурата.

Как протича процедурата
Фотоепилация на зона дълбоки бикини – това е отстраняване на нежелателни косъмчета от пубиса и в цялата зона около лабии, перинеума и ануса. Целият процес се провежда по следния начин:
-Както козметикът, така и пациентът слагат защитни очила
-Козметикът нанася специален болкоуспокояващ и охлаждащ гел , който предпазва кожата от изгаряния
-Козметик насочва накрайникът на манипулатора към лекуваните зони на тялото, като ги третира с интензивна пулсираща светлина, без нито една зона да се обработва два пъти. Импулсни излъчвания предават енергия, и в този момент се унищожават фоликулите. Колко импулса са необходими за бикини зона зависи от зона на третирането (средно 40-100 импулса).
-Продължителността на процедура е обикновено до 40 минути, след което от кожата се отстранява слоят от охлаждащ гел и се нанася успокояващ крем за намаляване на дискомфорта.

Вредна ли фотоепилация на бикини 
Много жени се интересуват от въпроса: може ли е да се направи фотоепилация на дълбоко бикини, не е ли опасно за здравето? От гледна точка на медицината фотоепилацията не представлява заплаха за женските полови органи и по никакъв начин не влияе на тяхната по-нататъшна функция. Импулсите на светлината действат дори не на кожата, а върху космите, така че процедурата е безопасна. Но преди фотоепилация е необходимо да се консултирате с козметик, без да криете от него съществуващи здравословни проблеми, като се обсъждат и установяват противопоказания и последствията от въздействието на IPL светлината върху зоната на бикини. Съществуващите заболявания трябва да бъдат излекувани. По-добре е процедурата да се отложи до пълното възстановяване, в противен случай неприятни последствия не могат да се избегнат. При необходимост се провеждат допълнителни консултации с други специалисти (дерматолог, гинеколог). Трябва внимателно да се вслушате в техните препоръките по подготовка към фотоепилация и следващата рехабилитация.

Колко процедури ще са необходими
Необходимият брой средно от 5 до 8 процедури и зависи от вид на косъма, тип на кожата и особености на зоната. След първата процедура се отстраняват космите, които се намирали към момента на провеждане на фотоепилация в фаза на растеж, след следващите процедури – всички останали. Интервалите между процедурите определя специалистът, който ги провежда. Обикновено интервал е един месец,  но може по преценка на козметикът да се увеличава след всека процедура, а времето за обработка да намалява.

Възстановителен период
След фотоепилация на интимните места, кожата изисква специални грижи. Два пъти на ден трябва да нанесете на третираната зона някакъв крем с успокояващ ефект съдържащ пантенол. По време на водните процедури(душ,вана,басейн и т.н.) за няколко дни използвайте само хипоалергенни хигиенни продукти. В рамките на две седмици трябва да се избягват ултравиолетовите лъчи, да се взема прекалено гореща вана или посещение на сауна. Не е желателно да се използва твърде мазна козметика, защото тя забавя възстановяването на кожата. Препоръчително е да се пие колкото е възможно повече вода, за да се възстанови водния баланс след фотоепилация.

Противопоказания
Противопоказания за фотоепилация на бикини следните:
-инфекциозни и хронични заболявания на кожата
-онкологични заболявания
-период на раждане и кърмене
-сърдечно-съдови заболявания
-епилепсия.
Твърде тъмната кожа има по-голяма вероятност да получи изгаряне.

Много жени през летния сезон на плажа се чувстват притеснени поради някои проблеми в бикини зоната (например, поради дразнене след механични методи за епилация). Съвременната козметология предлага алтернатива – процедура фотоепилация, която ще ви накара да повярвате в себе си, забравяйки за предишните си проблеми.