Фотоепилация

Метод за премахване на нежеланото окосмяване

Фотоепилацията е сравнително млад метод за премахване на нежеланото окосмяване по тялото. Методиката работи въз основа на необратимо разрушаване на космения фоликул използвайки ефективността на IPL (интензивна пулсираща светлина) технология. Светлината с определена дължина на излъчване се абсорбира от пигмента меланин, съдържащ се в косъма, което води до неговото унищожаване. След първото третиране с кратки импулси светлина с висока мощност, броят на нежелателните косми намалява с 25-30%, а останалите косми стават тънки, почти невидими.

Фотоепилацията с пуслираща светлина IPL - е практически безболезен метод на епилация, при който пациентите усещат само леко боцкане, изтръпване, като за намаляване на неприятното усещане се използва специален охлаждащ гел. Технологията на системата IPL е в състояние да създаде безопасна среда за всички типове кожа. Също така за този тип апаратра са проектирани три вида специални накрайника: за фотоподмладяване на кожата, за премахване на нежеланото окосмяване при нормална кожа и накрайник за третиране на кожа с тен и чувствителни типове кожа.

Процедурата фотоепилация е търсена не само от жените, но и от клиенти-мъже. Много от тях имат естетичен дискомфорт от нежелателното окосмяване на различни части на тялото, страдат от дразнене по време на бръснене. Поради постоянно произвеждане на тестостерон, мъжете трябва да извършват повтарящи се процедури 2-3 пъти в годината.

Механизъм на въздействие: За да се получи унищожаване на космените фоликули и да има минимално въздействие върху околните тъкани се избира индивидуални параметрина на излъчване. По време на фотоепилацията се изстрелва светлинен импулс, който унищожава космения фоликул намиращ се във фаза на активен растеж. Както знаем, меланина в космите е в състояние да абсорбира и предава светлина. Именно на това свойство и се основава процедура. Енергия на светлинния импулс се абсорбира от меланина, създава загряване и унищожаване на космения фоликул, като светлинните импулси въздействат едновременно на няколко фоликула. През следващите няколко дни (от 1 до 20), става изпадане на третираните косми, разтежа им не се възстановява за дълго време, а често и за винаги. Възобновяване на растежа е възможно, ако косменият фоликул не е унищожен напълно, а само значително повреден. Когатото погрешно са избрани параметрите, което зависи от професионализма на оператора, само се нарушава жизнен цикъл на косъма, забяват се темповете на разтеж, намалява се дебелината му.

Имайте предвид, че можете да доверите своята кожа само на един истински професионалист, който има висока квалификация и богат практически опит в конкретна сфера. Освен това, оборудването с което се извършва процедурата фотоепилация, трябва да бъде на най-високо ниво - това е задължително изискване за сигурност. Експертите казват, че само най-съвременно поколение оборудване IPL, контролирано от компютърна програма за избор на интензивност светлинния импулс, може да гарантира желания резултат без допълнителна анестезия и охлаждане.

Основното предимство на процедурата фотоепилация е получаване на видими резултати още след първата процедура. Въпреки, че за максимален ефект трябва да се направят поне 5-8 процедури, премахването на нежеланото окосмяване започва веднага, а появяващите се косми стават тънки и редки. Ефектът след фотоепилация трае до 5 години след преминаването на пълният курс процедури.

В сравнение с лазрната епилация зоната на третиране при фотоепилаця е обхваната от един-единствен светлинен импулс, в много пъти е по-голяма от възможности на лазерните апарати, което намалява времето на процедурата и съответно разходите за нея.

Към основните предимства на Фотоепилацията се отнасят:

 • Липса на болка
 • Минимални наранявания на кожата
 • Неинвазивен метод на епилация
 • Изключване на инфекциониране по време на процедурата
 • Оптимална скорост на процедурата
 • Подмладяване на кожата
 • Отсътствие на усложнения (с изключение на отделни индивидуални противопоказания)
 • Фотоепилацията изключва появата на врастнали косми, за разлика от методите на депилация.
 • Пълна липса на противопоказания и алергични реакции

Показания и противопоказания
Фотоепилацията има и някои противопоказания като повечето други въздействия върху тялото:

 • кожни заболявания,
 • рани, келоиди белези, тумори,
 • диабет, варикозно разширение на вени,
 • епилепсия, тежки форми на хипертония и исхемична болест на сърдцето,
 • възраст до 16 години,
 • бременност и кърмене.


Фотоепилация
4.8 от 52 гласа