Диета за кожата на лицето

мероприятие за чиста, здрава и безупречна кожа

Диетата за красива кожа на лицето е основно мероприятие за да имате чиста, здрава и безупречна кожа.
Три важни вещества са отговорни за нашата красота: каротеноиди, хемоглобин, меланин. Хемоглобинът е отговорен за обогатяването на кръвта с кислород, меланинът е отговорен за пигментацията, каротеноидите предотвратяват стареенето поради антиоксидантните свойства и изравняват цвета на кожата. За да може организъм да произвежда меланин, трябва да ядете свински и говежди черен дроб, авокадо, червена риба, червено месо, боб, бадеми, фурми, кафяв ориз, банани, соеви продукти, фъстъци. За да увеличите хемоглобина, яжте орехи, натурален (черен) шоколад, елда, сок от нар, зелени ябълки и хурма (райската ябълка). Каротеноидите могат да бъдат получени от зеленчуци, които имат цвета на есенните листа (зелен, червен и жълт). Последните включват тиква, моркови, домати, диня, хурма, кайсии, кресон, магданоз, спанак, зелен лук, облепиха (ракитник).

Полезни продукти

-Риба. Невероятно важна храна за здравата кожа. Те са богати на цинк и омега-3 мастни киселини. Основният им ефект е да осигурят на кожата еластичност, предпазват колагена от разграждане. Цинкът е отговорен за синтеза на колаген, подновяването на кожата. На тях са особено богати мастните видове  риби (особено сьомга). Липсата на цинк предизвиква преждевременно стареене. Мастните киселини в рибите предотвратяват развитието на възпаление и изсушаване, като поддържат нивото на хидратация на кожата. Цинкът от рибата също така предотвратява възпалението на мастните жлези, образуването на акне и пъпки.

-Растителни масла от първо пресоване (extra virgin). Източник на полезни мастни киселини и витамини, хидратира кожата, запазва липидите.

-Зърнените култури. Активните съставки на тази храна са витамините В и Р(рутин), които Ви позволяват да поддържате кожата си хидратирана и здрава. Целите зърна се характеризират с мощни антиоксидантни свойства, регулират работата на храносмилателната система, предотвратяват развитието на възпаление, симптоми на други кожни заболявания. Триците съдържат цинк, който влияе върху процесите на синтез на колаген. Витамините от група В са необходими за нормалното функциониране на целия организъм. 

-Пилешко и пуешко месо, пилешки черен дроб. Месото е протеин, който тялото използва за изграждане на нови клетки. А черният дроб съдържа витамин В2, враг на сухота и дразнене.

-Кисело мляко без пълнители, айран, кефир. Пробиотиците имат благоприятен ефект върху червата, което не може да не повлияе на състоянието на кожата.

-Оранжевите и червените зеленчуци и плодове (домати, моркови, цвекло, дини, ябълки, грейпфрут и др.) са богати на витамини, калий и Бета каротин, които помагат на хидратация на организма и да имате гладка и здрава кожа. Ако внезапно възникне възпаление, тогава една от причините може да е дефицит на витамин А. В този случай се препоръчва да се ядат зеленчуци и плодове, където този витамин е в големи количества. Бета каротинът е антиоксидант, който удължава младостта, стимулира клетъчното обновяване. Освен това, този елемент допринася за активирането на тен. Въпреки това, трябва да се помни, че витамин А лесно се абсорбира само в присъствието на мазнини. Което означава, че например, морковите трябва да се консумират със заквасена сметана или растително масло. 

-Джинджифил. Увеличава тонуса на тялото, ускорява метаболизма и премахва токсините.

-Зелен чай. Оздравява кръвоносната система, съдържа антиоксиданти, облекчава отока.

-Яйчни белтъци. Те осигуряват на кожата селен, който влияе върху еластичността и свежестта й, както и витамините А и В.

-Ядките. Съдържат поли- и мононенаситени киселини, витамин Е, антиоксиданти.

-Морско зеле (морската ламинария). То крие в себе си йод, фосфор, различни микроелементи и най-вече алгинова киселина (Alginic acid E400), която премахва вредните вещества от тялото.

Вредни продукти

-Захар, шоколад, сладолед, бонбони, сладки газирани напитки. Захарта причинява преждевременно стареене на кожата, а газирани напитки често съдържат кофеин, който ще бъде разгледан по-долу. Много от тях съдържат и излишни ароматични добавки, оцветители.

-Масло и маргарин. И двата продукта съдържат мазнини, които не са от полза за нашия организъм.

-Бял хляб и други продукти от бяло брашно. Той има лошо въздействие върху червата, като забавя храносмилането и възпрепятства на усвояването на полезни вещества.

-Месо свинско, говеждо, патешко, колбаси, кренвирши. Червеното месо предизвиква освобождаването на свободни радикали, патешкото месо е прекалено мазно, колбасите и кренвиршите съдържат вредни добавки.

-Майонеза. Съдържа нездравословни мазнини и транс-мазнини (хидрогенирани киселини), както и сол. Причинява подуване.

-Картофи, царевица, грах, банани, грозде. Излишъкът от картофи в менюто затруднява храносмилането и уврежда кръвоносната система, бобовите храни могат да доведат до запек, гроздето и бананите ще осигурят твърде много захар в организъма. Но в умерени дози те дори са полезни.

-Пипер и люти чушки. Прекалено лютите подправки водят до разширяване на капилярите и появата на съдова мрежа под кожата.

-Алкохол, кафе, черен чай. Водят до дехидратация на кожата. Алкохолът разрушава полезните вещества, необходими за еластичната и стегната кожа. Кофеинът в големи количества провокира появата на разширени пори, лош цвят на кожата и допълнително довежда до произвеждане на хормон на стреса кортизол. Когато има стрес, има и бръчки.

-Сол. Уврежда здравословното кръвообращение и повишава задържането на вода, което води до отоци. В резултат на това кожата губи еластичност и се отпуска. Прекомерното количество сол причинява обезцветяване на кожата, появата на гнойни образувания.

-Консервирана храна. Консерванти и емулгатори нарушават метаболизма.

-Пържена храна. Веществата, отделяни по време на пържене в масло, причиняват сериозна вреда на организма. Включително и на кожата също.

Витамини и микроелементи за кожа

Витамин А (ретинол) е най-същественият елемент за кожата. Той участва в удебеляването на роговия слой. Ако той липсва на организъм, тогава кожата става по-груба, изсъхва, косата пада, ноктите се чупят. Ретинолът може да се намери в рибеното и краве масло, жълтък, свинско месо и говежди черен дроб, а Бета каротинът, се среща в цвекло, моркови, кайсии и лук.

Витамините от група В са много важни. Ако има дефицит на тези елементи, тогава се появяват кандидоза (angulus infectiosus), акне, косата по-рано побелява, пада. Витамини от група B ще намерите в говеждо месо, мляко, бъбреци, черен дроб, зеле, картофи, свинско месо, яйца, моркови, трици.

Витамин С отдавна е почитан в козметологията. Аскорбиновата киселина стимулира производството на колаген, който е изграждащ протеин за съединителната тъкан. Когато синтеза на този елемент се забави, се наблюдава отпуснатост на кожата. Освен това, витамин С е мощен антиоксидант, който помага за неутрализирането на свободните радикали. Затова така е важно редовно да консумирате чушки, домати, грейпфрути, портокали, тогава кожата Ви дълго време няма да има бръчки и ще запази еластичността. При слънчеви бани и пушене тялото се нуждае от аскорбинова киселина. 

Витамин Е особено ценен за кожата ни, защото той е елемент от младостта, мощен антиоксидант, който се бори със свободните радикали, като по този начин забавя стареенето, предпазва от неблагоприятното влияние на ултравиолетовото излъчване, прави кожата по-свежа и по-млада, поддържа оптимален баланс на хидратация. Този витамин се среща в авокадо, ядки, спанак, слънчогледово олио, скариди.

Селенът и цинкът се считат за универсални антиоксиданти, които са необходими за заздравяване на рани, растеж на ноктите и косата, подобряване на метаболитните процеси в кожата, забавяне на стареенето. Цинкът може да бъде получен от говеждо месо, стриди, бадеми, мляко, тиквени семки, фъстъци, зелени листни зеленчуци. Селенът има много в морски дарове, зърнени храни, трици, яйца, слънчогледово семе, гъби, домати, чесън.

Манганът и медта участват в синтеза на колаген. Последният от своя страна дава еластичност на кожата. Мед се среща в риба, месо, картофи, царевица, зърнени храни, ядки, морски дарове, спанак, боровинки, гъби, черен дроб на треска, лешници, шипки, шоколад. Манганът е в изобилие в ориз и пшенични трици, ръжен хляб, цвекло, картофи, грах, домати.

Желязото е необходимо за регенерацията на кожата. С този елемент в клетките на кожата се получава кислород. Желязото се намира в морски дарове, постно месо, зърнени храни, пиле, сушени кайсии.

Това са основните нюанси, които се отнасят за здравословно хранене за хубава кожа. Останете красиви и щастливи!