Диагностика на организма по ноктите

Ноктите на ръцете и краката могат бързо да реагират на всякакви промени

Ноктите на ръцете и краката могат бързо да реагират на всякакви промени в здравословното състояние на организма. Те дори могат да бъдат един вид индикатори на различни заболявания, тъй като често върху тях още в начален стадий се проявяват симптомите на някои заболявания. Затова трябва внимателно да следите състоянието на ноктите и това може да помогне да започнете лечението на етапа, когато това е по-ефективно. Правилната диагностика на здравето на ноктите на пръстите на ръцете и краката е много важна и трябва да знаете какви промени в нокътната плочка могат да служат като предупредителен сигнал.

Цвят на ноктите
Един от най-важните диагностични признаци на състоянието на организма по външния вид на ноктите това е техният цвят или по-скоро нюанс. Важно е да изследвате ноктите си под естествена дневна светлина, поставяйки ръката си върху бял лист хартия. Само по този начин ще можете правилно да прецените какъв цвят имат плочките. В други случаи, ноктите могат да изглеждат с някакъв неестествен цвят, дължащ се на осветлението, дрехите, цветовата гама на заобикалящия интериор. Нормално ноктите трябва да бъдат розово-бежови, близки до тона на кожата, но могат да се срещнат и в други нюанси:
-синкав,
-жълт,
-червен, ярък или тъмно-розов,
-блед.

Тези четири изброени нюанса може да се считат за доста сериозно отклонение от нормата. Всички те говорят за промени и отклонения в работата на организма. Например, твърде светли, бяло-розови ноктите могат да покажат, че собственикът им вероятно страда от анемия (недостатък на желязо в кръвта). Ако забележите, че ноктите Ви имат такъв цвят, тогава трябва да направите анализ на пълна кръвна картина (ПКК) възможно по-бързо. Най-вероятно ще бъде значително понижен хемоглобин и ще е необходимо да се търсят причините за това, както и да се прилагат лекарства, които го увеличават и да се промени диетата.

Можете също така да опишете здравословното състояние по нокътното легло, ако то има синкав оттенък. В този случай, най-вероятно или е нарушено кръвообращението (в дланите на ръцете, пръстите или дори в цялото тяло), или кръвта в недостатъчна степен наситена с кислород. По този начин, може да се направи заключение, че има нерушения в работата на сърдечно-съдовата система и/или дихателните органи, белите дробове. Обикновено тези промени са придружени от обща слабост и лошо самочувствие. Ако установите такива симптоми, се препоръчва колкото се може по-скоро да се консултирате с лекар за пълен преглед и диагностика.

В случай, че нокътното легло се характеризира с изключително наситен цвят, т.е. нокътната плоча е ярко розова, червена или има цвят бордо, то най-вероятно има излишък от червени кръвни клетки (еритроцити). Това може да стане по различни причини. Необходимо да се направи кръвен тест и да се консултирате с лекар, ако има аномалии в него. Като цяло при този проблем се препоръчва да се яде по-балансирана храна, както и да се води здравословен начин на живот.

Пожълтяването на нокътната плочка отначало става забележимо на свободния ръб, тъй като промяната от бял цвят на жълт бързо се забелязва. Обаче плочата може да стане жълта и напълно, а след това нокътното легло ще промени обичайния розов нюанс на бежов. Това може да се появи в резултат на сравнително безвредни фактори, като например, използването на некачествен лакочистител или лакиране на ноктите без използване на основа, така и по-сериозни. Пожълтяване на нокътната плоча може да възникне при хепатит или други чернодробни заболявания. Често това се наблюдава при пушачи в резултат на утаяване на смоли и други продукти от горенето.

Най-сериозната диагноза, която може да бъде направена по ноктите на ръцете, е цироза на черния дроб. Нокътните плочи стават бели- от свободния край до лунулата. В този случай само квалифицирано комплексно лечение може да даде надежда за възстановяване.

Някои заболявания се проявяват по ноктите по различен начин. Цветът на нокътната плоча остава познат и непроменен, но на повърхността й се появяват петна с контрастен цвят. В зависимост от техния вид, форма и количество, можем да говорим за наличието на определена болест или отклонение в работата на организма.
Най-често върху ноктите могат да се появят малки или много малки бели точки, петна и ивици. Те могат да се появят както на краката, така и на ръцете и заедно. Обикновено това показва проблеми с централната нервна система. Но те също могат да бъдат признаци за обикновена авитаминоза, включително сезонната. Ако бели петна се появяват само на показалец, тогава можем да говорим за прекомерно отлагане на калциеви соли. Те могат да се появяват и на двата показалеца на ръцете, така и на краката.

На нокътните плочи често се появяват черни петна. Те могат да бъдат подобни на баналните последствия на травмата и хематома под нокътя. Но ако сте сигурни, че не сте имали наранявания, трябва да се консултирате с лекар. Такива петна могат да бъдат признак на ендокардит (Endocarditis).

Трябва да се отбележи, че силно влияние върху промяната на ноктите и появата на точки и петна върху тях оказват гъбичките, а освен това и псориазисът. Но те се съчетават и с други признаци. Ето защо е много важно да оценявате здравето си в комплекса, а не само въз основа на външния вид на ноктите. Ноктите и здравето на човешките органи не винаги са толкова свързани. Понякога промените могат да бъдат причинени от локални заболявания на самите нокти.

Състояние на лунулата
Лунулите се наричат ​​ белезникавите зони с форма на полумесец, намиращи се в основата на нокътя, които граничат с кутикула. Обикновено тези светли области са равномерно оцветени, налични са на всички нокти и имат приблизително еднаква форма. По промяна на тяхното състояние също може да се направят изводи за общото състояние на организма.

Лунулата на палеца обикновено има най-голямата площ и почти никога не изчезва. Ако тя все пак изчезне, това може да означава сериозни проблеми с белите дробове. На показалеца лунулата изчезва много по-често. Това сигнализира за неправилно функциониране на панкреаса, черния дроб, дебелото черво или може да показва на хронични или възпалителни заболявания на тазовите органи и сферата на ЛОР-органи.
На средния пръст лунулата изчезва най-често при тези, които страдат от нарушения на вегетативно-съдовата дистония и сърдечния ритъм. Хипертонични (с повишено кръвно налягане) и хипотензивни (с понижено кръвно налягане) болни също могат да забележат тази промяна на ноктите си. Лунулата информира за работата на сърдечно-съдовата система. Ако забележите, че тя е изчезнала, трябва да се консултирате с лекар-кардиолог.
На нокътя на безименния пръст лунулата на повечето хора е с по-малка площ и по-малко изкривена. Но ако забележите, че тя е намаляла или изчезнала, тогава е добре да се погрижите за здравето си, тъй като това може да показва цяла редица от заболявания. Нарушения в ендокринната, лимфната система - това не е пълен списък на това, което може да бъде посочено от отсъствието на лунулите по нокътя на безименния пръст.

Лунулата на кутре може да изчезне достатъчно бързо, тъй като тя е отговорна за функционирането на тънките черва и практически всички хора имат проблеми в тази област. Тя също може да изчезне при хипертоници и хора, страдащи от нарушения на сърдечния ритъм.

Релеф на нокътната плоча
Много често върху ноктите може да се образуват всякакъв вид деформации. Това могат да бъдат подутини, браздички, вдълбнатини, изкривявания, жлебове. Те също са сериозни диагностични признаци. Особено, ако са се появили на фона на изграждане, нарушения в храненето или други фактори, които негативно се отразяват върху здравето на ноктите.

Най-забележим знак за промяна на релефа е така нареченият перфориран нокът. В този случай цялата плоча е покрита с малки дупки, подобни на убожданията с игла. Това може да се появи при псориазис на ноктите и заболявания на далака, панкреаса (задстомашна жлеза).

При много хора по ноктите се появяват почти незабележими надлъжни бразди. Тези признаци могат да свидетелстват за неправилното хранене, така и за по-сериозни проблеми. Например, предразположение към ревматизъм или самия ревматизъм, нервност, безсъние, депресия, нарушения на менструалния цикъл и еректилната дисфункция. Те могат да възникнат при чревни нарушения, лошо храносмилане, непълна усвояемост на храната.

Няма да откриете сериозни заболявания, ако решите да проверите собственото си здраве по ноктите на ръцете с напречни бразди или туберкули (неравномерни вълни). Това явление обикновено се дължи на нарушения в храненето и преминава когато диета става по-пълноценна. Те могат да възникнат и в резултат на забавянето на  растежа на ноктите или при прекратяване на достъпа на кислород до тях. Тези бразди най-често се появяват след изграждането или нанасянето на гел. Но ако бразди са малки и чести, с ширина не повече от милиметъра, тогава може да се говори за проблемите със стомашно-чревния тракт.

Форма на ноктите
Друга важна диагностична характеристика е формата на нокътя- очертания на самата нокътната плочка, така и нейната изпъкналост или вдлъбнатина, площ, местоположение на върха на пръста и т.н. Диагностиката на заболявания по ноктите на ръцете е сравнително лесна. Диагностиката в тази категория е много разнообразна и разнострана, но по-долу ще бъдат дадени само основните характеристики.

Ако нокът е плосък и много съкратен (когато нокътното легло е по-широко, отколкото е дълго), тогава можем да говорим за органични заболявания на сърцето. Освен това, не може да бъдат изключени пороци на сърцето.
Когато площта на ноктите е много голяма, тогава възможно, става дума за белодробни заболявания, включително туберкулоза. Важно е да уточним, коя пластина да се счита за голяма, тъй като има много хора с големи нокти. Сравнете как изглеждаха ноктите преди година и как изглеждат в момента. Ако пропорционално на дланта те изглеждат по-големи, може би, това е причина за безпокойство.

При наличие на плоски ноктите, това почти винаги свидетелства за заболявания на дихателната система. Така че, когато в допълнение към плоскостта, ноктите също и деформирани, това е признак на бронхиална астма. В случай, че освен сплескването се наблюдава още и разделяне на свободния ръб, тогава вероятността за наличие на заразяване с глисти е висока.

Може би нокътът е променил формата си сравнително наскоро и е станал тръбовиден. Освен това, ако той е станал по-висок и загънат към кутикула, тогава може да се предположи възникване на онкологията в близко бъдеще. Разбира се, в този случай състоянието на ноктите не може да се счита за надежден диагностичен признак, но това може да е допълнителна причина да се обърнете към лекар.

Вдлъбнати и, сякаш са притиснати в пръст по цялата площ, такива нокти могат да бъдат при тези, които са склонни към хроничен или наследствен алкохолизъм. При пациентите със захарен диабет нокътното легло обикновено е по-голямо по площ и значително удължено.

В заключение, трябва да отбележим, че да се постави диагноза по ноктите на ръцете е много трудно. Проверявайте внимателно ноктите си и ако нещо ще предизвика у Вас съмнение, консултирайте се с лекар. В последно време някои медицински центрове дори започнаха да предлагат услугата диагностициране на здравето на организма по ноктите. Освен това, трябва да обръщате внимание само на тези промени, които не сте имали досега, тъй като в някои случаи, промяна може да бъде просто вродена черта, а не признак на заболяване.