Блефаропластика на горния клепач без операция

Сега има възможност да се премахнат недостатъците на клепачите без хирургическа намеса

Надвисналите горни клепачи са проблем, труден за примирение. Заради тях наистина страда външният вид на човека, и към възрастта се добавят 5-10 години . С течение на времето ситуацията се влошава, но не всеки може да се реши да се подложи на операция. Сега има възможност да се премахнат недостатъците на клепачите без хирургическа намеса. Важно е да се разбере колко изразен е проблемът: има три степени на птоза на горния клепач (фото 1 -начална, 2 -втора степен, 3 -трета). При трета степен може да помогне само хирургическа операция. Не трябва да се чака третият етап на птоза, трябва да предприемете действия веднага щом се появи проблемът.

В медиите и интернет можете да намерите информация, че надвисването на горните клепачи може да бъде елиминирано с леки и безвредни процедури вкъщи, но в действителност те не дават желания ефект, тъй като не решават основните проблеми с излишната отпусната кожа и не дават достатъчен лифтинг ефект. Никакъв крем, никакъв самомасаж няма да помогнат за намаляване или преместване на излишната кожа на горния клепач!

Някои процедури имат определен ефект:
RF-лифтинг (курс от процедури добре въздейства на кожата чрез стимулиране на образуването на колаген и еластин, но не помага в борбата с надвисналите клепачи кардинално).
Нискочестотни токове (процедурата е фокусирана върху възстановяване на тъканите, не осигурява лифтинг или стягане на кожата).
Плазмотерапия (инжекции със собствена плазма ефективно помагат за активиране на процесите на възстановяване и подмладяване в кожата, безполезни са при тежка птоза).
Иглена мезотерапия и биоревитализация (помагат при не тежките случаи в начален стадий).
Терапия "Студена плазма" ( Renuvion, J-Plasma -нова апаратна процедура с използване на плазма, радиочестотна енергия и хелий. Но с хелий „има риск от непредвидени изгаряния,  асиметрия или неприемлив козметичен резултат“- сайт Renuvion cosmetic technology ).

Методи за решаване на проблема
Освен пластична хирургия (горна блефаропластика) има само няколко ефективни метода, които действат на 1-ви и 2-ри етап на птоза на горния клепач.

1. Ботулинова терапия дава лифтинг ефект при началните прояви на проблема. Комплексната ботулинова терапия на горната трета на лицето (инжекции на Xeomin, Botox, Dysport), в ръцете на неопитен козметик, може да доведе до повдигане на краищата на веждите - така наречените „повдигнати вежди“. Често този ефект се получава при начинаещите козметици с неправилна корекция на лекарството. Правилният ефект на повдигнатите вежди осигурява изглаждане на надвисналата кожа над очите. Този метод може да реши проблема с надвисването само при малък излишък на кожата. Вдигнатите половинки на веждите не изглеждат естествени, затова пациентите често искат да се премахне този ефект на „дяволските вежди“. Допълнителната полза от процедурата е във факта, че в същото време ще премахнете мимическите бръчки по челото и около очите!

2. Лифтинг на веждите с конци (браулифтинг). Един от най-популярните методи, който обаче не помага при значително надвисване на горния клепач. Същността на метода е подобна на ботулиновата терапия - повдигане на кожата и подкожните тъкани на страничните ръбове на веждите с конци и фиксиране в това положение. Процедурата, освен в зоната на вежда, в която се прави и повдигане на външните ъгли (страничния кантус) на очите, често се нарича „лисичи поглед“ - тя не отстранява надвисването на горния клепач, тъй като и самият горен клепач се изтегля нагоре. Важно е, че слепоочната област (regio temporalis), в която се извършва лифтинг, няма плътни тъкани, за които е възможно сигурно фиксиране на тъканите с конци със специални назъбени части. Ето защо един или два броя конци не са достатъчни и резултатът от извършените манипулации е краткотраен - само 3-4 месеца. След 3 месеца конците се абсорбират и областта на клепача се връща в първоначалното си състояние. Често след корекцията (дори след 1-2 месеца), визуално остава следа от процедурата: конците "контурират". Причината за това е в недостатъчния обем на меките тъкани: има само малък слой мазнина под кожата над веждата и черепа. Конците просто няма къде да се държат и „скрият“! Лифтинг на веждите с конци е относително евтин начин за решаване на проблема с надвисналия клепач за срок до шест месеца. За тези, които искат по-радикално решение, козметиците често препоръчват процедура с лазерна блефаропластика.

3. Нехирургична блефаропластика на клепачите с лазер. Алтернативен начин за премахване/стягане на увисналата кожа на клепачите е лазерната блефаропластика - нетравматична процедура, която може да бъде отлична алтернатива на хирургична интервенция. Процедурата се извършва с помощта на високотемпературен лазер, излъчващ десетки микроскопични лъчи, изгарящи старата кожа. Основната задача на процедурата е да свие кожата и да започне образуването на нови тъкани с млади колагенови и еластинови влакна. След приключване на процедурата, клепачите ще се стегнат и ще придобият естествен вид, кожните гънки и бръчките ще се изравнят, ще има общо подмладяване на кожата. При силна проява на птозата на горния клепач лазерът не помага. В някои случаи е необходим курс от няколко процедури. Също по време на процедурата, пациентите съобщават за поносим дискомфорт. За повечето хора, възстановяването настъпва в рамките на 4-6 дни, но понякога може да отнеме и до 7-10 дни, в зависимост от тежестта на проблема и вида на кожата. Рехабилитацията след лазерна блефаропластика се проявява под формата на оток и корички в третираните области, които минават за 5-7 дни при лечение с мехлем. След процедурата трябва да се спазват строги ограничения за излагане на ултравиолетова светлина.

Нехирургичната блефаропластика може да се извършва на всяка възраст , както за мъже, така и за жени. Тя е много ефикасна за отстраняване на дефектите, причинени от стареенето: отпусната кожа на горните и долните клепачи, изтъняване на кожата и изразени бръчки. Процедурата може да се прилага и при млади хора, които имат увиснали клепачи поради физиологични особености. Блефаропластиката е популярна сред хората с азиатска външност, при които надвисването на кожата на горния клепач започва да се появява в ранна възраст.