Нехирургична корекция на долния клепач

Естетически проблеми могат да бъдат коригирани без операция

Зоната около очите с възрастта страда при всички - в най-добрия случай кожата губи тонуса си и се отпуска (увисва), когато се появяват бръчки. В най-лошия случай се образуват торбички под очите (в козметологията, те се наричат ​​мастни хернии на долните клепачи). В някои от тези ситуации ще помогне само скалпел, но повечето естетически проблеми могат да бъдат коригирани без операция, ако бъдат забелязани навреме.

Проблеми на зоната под очите:
Оток под очите

Отокът може да се елиминира с процедури блефаропластика, които подобряват лимфния дренаж. Някои образувания, които приличат на оток, всъщност са хернии на долния клепач. Те се образуват в резултат на преразпределението и преместването на мастната тъкан и намаляването на тонуса на кожата. Как да се определи - оток или мастна херния? Ако размерът на "торбичките" под очите е различен: сутрин/вечер, след почивни дни/през делнични дни, тогава най-вероятно това е оток. За отоци, също така може да се използва мезотерапия. Различните мезо коктейли могат да подсилят кожата и да премахнат тъмните кръгове, но е необходим курс от 3-5 процедури на лечение, тъй като ефектът от мезотерапията е кумулативен.

Мастна херния на долния клепач
Между кожата на долния клепач и специален мастен слой около очите има мембрана от съединителна тъкан. Тя предотвратява изпъкването на мазнини и образуването на оток. Когато мембраната остарява или се разтяга, вътре в нея може да се образува кожна подутина, приличаща на херния. За да се предотврати увисване, мембраната трябва да бъде подсилена.

Малките хернии (фото 2) могат да бъдат коригирани с блефаропластика , при условие че проблемът не е занемарен. Областта се третира най-често с пълнител на базата на хиалуронова киселина. Торбичките се изравняват, неравностите и бръчките се изглаждат почти веднага, а ефектът трае 10-12 месеца. Няма период на рехабилитация!

Големите хернии (фото 3) често не могат да бъдат елиминирани с нехирургични методи. Ако образуването под очите е силно "увиснало" и представлява напълно полукръг, от медиалния (вътрешния commissura palpebrarum medialis) до латералния (външния commissura palpebrarum lateralis) клепачен ъгъл, тогава само пластичната хирургия ще помогне. След операцията обаче може да се възстановявате в продължение на седмици. Ето защо е по-добре да предотвратите такава ситуация навреме. За целта препоръчваме да се подложите на превантивни козметични неинвазивни процедури за укрепване на кожата на клепачите след 30 годишна възраст.

Назолакримална бръчка (Tear Trough)
Дълбоката гънка под очите (фото 4, 5) се изравнява с помощта на комбинация от контурна пластика с филъри и мезотерапия. Ако проблемът се пренебрегне (фото 6), тогава той може да бъде решен само с цялостна корекция. Това са филъри + лазерна корекция + мезотерапия. Освен това може да потрябва IPL (фотоподмладяване).

Какво определено няма да помогне? Инжекции с колаген, биоревитализация, различни кремове за торбички под очите не могат да премахнат торбичките и да изравнят кожата на долния клепач. Същото важи и за химически пилинг. Пилингите помагат само за подобряване на състоянието на кожата, но не могат кардинално да я стегнат или да премахнат торбички. Доверете красотата на очите си на специалисти с опит, образование, лицензирани лекарства и оборудване и запазете младостта си!