Безиглена мезотерапия с хиалуронова киселина

Неинвазивната безиглена мезотерапия

Неинвазивната безиглена мезотерапия (електропорация или електроосмоза) с хиалуронова киселина (натриев хиалуронат) е подходяща за тези пациенти, които не искат или се страхуват да направят козметични инжекции. Известно е, че първите признаци на стареене на кожата са свързани с намаляване на количеството на хиалуроновата киселина. Молекулата на хиалуроновата киселина е много голяма и с кремове, лосиони не може да проникне през кожата на лицето. Затова, до известно време хиалуроновата киселина се прилагала само чрез инжектиране. След откриването от учените на така наречени Аквапорини (трансмембранни протеини / канали) и "умни" токове, сега е възможно въвеждането на хиалуронова киселина без инжекции.
Въвеждането на хиалуронова киселина при използване на токове се нарича безиглена мезотерапия (електропорация). Безиглена мезотерапия с хиалуронова киселина се извършва:
- при бръчки
- при суха и раздразнена кожа
- при признаци на стареене на лицето
- след дълъг престой на слънце
- безиглената мезотерапия с хиалуронова киселина е идеална за възстановяване на кожата на лицето след пилинг.

Какво представлява хиалуроновата киселина?
Дългият живот без старост беше стара мечта за човечеството. Сега сме на половин стъпка от това събитие. И това стана възможно благодарение на революционните технологии и активното използване на хиалуроновата киселина в естетичната медицина. Терминът "хиалуронова киселина" е познат на всеки, който дори малко се интересува от козметика.

Хиалуроновата киселина е полизахарид от семейството на глюкозаминогликаните, която е компонент на различни биологични структури и течности. Тя се съдържа в клетките на хората, животните и дори в клетките на определени бактерии. От уроците по биология ние знаем, че човекът се състои от клетки, клетките формират органите, а пространството между клетките и органите се запълва с съединителна тъкан.

Хиалуроновата киселина е част от съединителната тъкан и е основният елемент на извънклетъчния матрикс.  Съединителната тъкан може да бъде в течно и твърдо състояние, както и под формата на гел. В течно състояние хиалуроновата киселина присъства в слюнката, в гръбначно-мозъчната течност (Liquor cerebrospinalis), а също и в синовиалната (течност, която запълва кухината на ставите). В твърдо състояние хиалуронатът е част от костите, а под формата на гел той присъства в стъкловидното тяло, хрущяла и извънклетъчната течност. В голям обем хиалуронова киселина се синтезира в кожа от специфични клетки - фибробласти. Фибробластите са клетки на съединителната тъкан, чиято основна функция е да синтезират, в допълнение към хиалуроновата киселина, колаген и еластин.

Основното количество на хиалуронова киселина се концентрира в кожата, намира се в съединителната тъкан на дермата между влакната от колаген и еластин, както и в клетките на роговия слой на корнеоцити (Stratum corneum) . Ако проведем определена аналогия и представим кожата си под формата на матрак, то можем да кажем, че колагенът и еластинът са пружини, а хиалуроновата киселина е еластична пяна, която запълва пространството между тях.

Ролята на хиалуроновата киселина в тялото
Хиалуроновата киселина (натриев хиалуронат) има забележителни свойства. Най-важното и ценно качество е способността за свързване и задържане на водата. Известно е, че една молекула хиалуронова киселина се свързва с 500 молекули вода. Тя също има т.нар. "ефект на памперс" - способността да не освобождава влагата от кожата.

Като важен компонент на извънклетъчния матрикс, хиалуронатът осигурява жизнената активност на клетките, запълвайки пространството между тях. Хиалуроновата киселина участва в процеса на пролиферация (увеличаване броя на клетки, изграждащи дадена тъкан, вследсвие на тяхното делене и нарастване), осигурява доставка на кислород, лимфоцити и други кръвни молекули и хранителни вещества до мястото на тъканно увреждане и възпаление.

Но малко хора знаят, че освен чудотворните си качества, хиалуронът играе важна роля в процеса на миграция на злокачествени тумори и дифузия на стрептококова инфекция. Поради тази причина излишъкът от хиалуронова киселина също е толкова опасен, колкото нейният дефицит: всичко зависи от процесите, които се случват в организма.

Производството на хиалуроновата киселина в тялото може да се ускори или забави, количеството й може да се увеличи или намали и това въобще не е свързано с възрастта. Козметиците са свикнали да мислят, че дефицит на хиалуронова киселина в организма е един вид индикатор за стареенето на кожата, който позволява предписването на лекарствени препарати на нейната основа за лечение и профилактика на свързаните с възрастта кожни промени. Но това не е вярно.

Основните причини, които допринасят за синтеза на хиалуронат това са възпаление, увреждане на тъканите или нараняване. В местата на тъканно увреждане, възпаление или нараняване, количеството на хиалуроновата киселина се увеличава значително.

Видове хиалуронова киселина
В зависимост от броя на фрагментите, които съставляват молекулата на хиалуроновата киселина, тя може да има различно тегло и дължина.

- Нискомолекулна хиалуроновата киселина има подчертан противовъзпалителен ефект. Използва се при лечението на трофични (венозни) язви, изгаряния, псориазис и други кожни заболявания. Този вид хиалуронат влиза в състав на средствата за външно приложение: кремове, тоници, емулсии и серуми. Те могат без да губят свойствата си, да проникнат дълбоко в кожата. Специален момент, който трябва да имате предвид при използване на препарати на основата на хиалуронова киселина е влажността на въздуха. Когато влажността е ниска, хиалуроновата киселина дава обратен ефект на овлажняване. Горните слоеве на кожата се стягат, стават сухи, създавайки ефекта на опъната маска на лицето. За да премахнете тези неприятни усещания, трябва веднага след хиалуроновата киселина да нанесете на лицето овлажняващ серум или подхранващ крем. Подхранващият и хидратиращ крем ще създаде усещане за комфорт и облекчаване на неприятните симптоми. Нискомолекулните форми на хиалуроновата киселина могат да подобрят еластичността на кожата и частично да запълнят вече образуваните бръчки.

- Средномолекулна хиалуронова киселина с маса от 100 до 500 kDa при въвеждане в организма, започва синтезата на ендогенна (собствена) хиалуронова киселина и процеса на неоколагеногенеза, дължащ се на стимулирането на фибробласти. Тя също така активно се използва за медицински цели, например за лечение на някои форми на артрит и в офталмологията за лечение на очите.

- Високомолекулна хиалуронова киселина се използва успешно в козметиката за повишаване на хидратация на кожата и запълване на загубените обеми. Благодарение на свойствата си, тя е в състояние да задържа голямо количество водни молекули. Високомолекулната хиалуронова киселина от 900 kDa и повече има големи реструктуриращи и антиоксидантни свойства. Освен това, задържането й в тъканите продължава две седмици, а нискомолекулна хиалуроновата киселина се запазва в тъканите само за една седмица. Колкото е по-висока молекулната маса на хиалуроната, толкова е по-добра морфогенезата на полимерната мрежа, толкова е по-вискозен става разтворът при ниски неговите концентрации. Това позволява да се покрие голяма площ от кожата с непрекъснат овлажняващ филм.

Причини за намаляване на хиалуроновата киселина.
С течение на времето процесът на разпадането на хиалуроновата киселина в организма преобладава над нейния синтез. Но възраста изобщо не играе доминираща роля в този процес. Основната причина е увреждането на кожата чрез ултравиолетово облъчване от тип А и В. При вредното въздействие на ултравиолетовото излъчване се появяват увреждания на кожните клетки и намалява синтеза на хиалуронова киселина.

Едновременно с намаляването на хиалуроновата киселина в организма, процесите на нейното разпадане се усилват, при това продуктите на разпадането се натрупват и се отстраняват от кожата много бавно. Всъщност този процес е защитна реакция на тялото, тъй като ултравиолетовото излъчване е основната причина за канцерогенеза (cancerogenesis), а хиалуронатът участва в миграцията и отсяване на туморните клетки.
Вторият важен фактор, допринасящ за разграждането на хиалуроновата киселина, е ензимната хиалуронидаза (Hyaluronidase). Хиалуронидазата разгражда хиалуроновата киселина и този процес протича непрекъснато. Основната част от хиалуронатъта се разпада и се възстановява отново в рамките на денонощие. Пълно обновяване на целия обем на хиалуроновата киселина се извършва в рамките на 3-4 дни. Това предполага разграждането и новия синтез на хиалуронат във всички тъкани на тялото. Причината за разпад може да бъде:
-възраст;
-ултравиолетово излъчване;
-небалансирано хранене;
-лоши навици (никотин, алкохол);
-психо-емоционално състояние;
-приемане на определени лекарства.

Тези фактори влияят не само върху количеството на синтезирана хиалуронова киселина, но и върху нейната структура. Намаляването на количеството хиалуронова киселина спомага за намаляване на съдържанието на вода в състава на някои клетъчни структури и появата на първите признаци на стареене. В допълнение, естествените свързани с възрастта процеси могат да доведат до увеличаване на хиалуроновата киселина в дермата, което може да причини междуклетъчен оток, от една страна, и дехидратация на повърхностните слоеве на кожата, от друга страна.

Всички тези процеси имат негативно въздействие върху състояние на кожата. Тя става суха, отпусната, губи еластичността си, върху нея се образуват множество бръчки. И в резултат: отражението в огледалото изобщо не радва и се превръща в източник на огорчение.

Хиалуронова киселина в козметиката
В козметиката се използват два вида хиалуронова киселина:
-от животински произход;
-въз основа на биотехнологичен синтез.
Дълго време в козметиката се използваше хиалуроновата киселина от животински произход. Нея получаваха чрез смилане на органите на животните (гребените на петли, пъпна връв) в резултат на двуфазно почистване. В такъв препарат се запазват протеините и пептидите на животното, което допринасяло за развитието на алергични реакции и отхвърлянето на препарата. Тялото е позиционирало тази форма на хиалуронат като чуждо вещество и е задействало реакция за елиминиране на чужденеца. Всичко това, разбира се, влияело на естетичния резултат от процедурата. И вместо дългоочакваното подмладяване се налагаха допълнителни усилия за елиминиране на възникнали усложнения. Днес хиалуроновата киселина от животински произход почти никога не се използва.

Но науката не стои на място. Създават се нови технологии и лекарствени препарати, които могат напълно да минимизират страничните ефекти, усложненията и рисковете. Ето защо, сега в козметиката се използва хиалуронова киселина, получена чрез биохимичен синтез. За тези цели използват бактериални култури и по-специално стрептококи, отгледани на растителна основа (пшеничен бульон). Този метод се основава на способността на някои микроорганизми да синтезират хиалуронова киселина. Биохимичният метод позволява да се получи по-голямо количество вещество с желаното молекулно тегло и приемлива структура.

Директно в филъри се използва:
-стабилизирана (естествена);
-нестабилизирана (химически модифицирана).
Действието на хиалуроновата киселина пряко зависи от нейния тип. Всеки вид има своите предимства и свои собствени ефекти. От голямо значение е степента на пречистване на лекарството. Някои препарати на основата на хиалуронат съдържат допълнителни вещества под формата на витамини, аминокиселини, биологични активни вещества. Другите са "чисти", съдържат само хиалуронова киселина, която действа като независим компонент. Стабилизираната хиалуронова киселина се счита за най-ефективна. Препаратите, които се основават на стабилизирана хиалуронова киселина, се запазват дълго време в кожата, явяват се основни за хидратация и предизвикват регенеративни процеси в дермата. Молекулата на хиалуроновата киселина е много чувствителна. Тя рязко реагира на химическа модификация: термична или механична. По тази причина трябва правилно да се съхранява по време на химическите реакции. Стабилизираната хиалуронова киселина се получава чрез метода на биохимичния синтез, последвано от процес на стабилизация (образуване на пресичащи се напречни връзки между молекулите на хиалуроновата киселина).

Молекулите на хиалуроновата киселина се стабилизират, за да се предотврати бързото им разграждане. Такава хиалуронова киселина е доста дълготрайна, когато се вкарва в кожата. След стабилизацията, получените вещества преминават пречистване, което е много сложен процес и е решаващ фактор при ценообразуването на препарати със стабилизираща хиалуронова киселина. В зависимост от нивото на стабилизация, произвеждат препарати с различни вискозитети за отстраняване на разнообразни естетически проблеми: малко стабилизирани – за премахване на фините бръчки, повече стабилизирани и по-вискозни - за корекция на назолабиални гънки и възстановяване на загубените обеми.

Стабилизираната хиалуронова киселина се използва при контурна пластика и при подсилване на кожата на лицето, тъй като този тип хиалуронат добре задържа обема. Това означава, че когато е необходимо да се запълнят изгубените обеми, например на бузите, да се изтласкат назолабиалните гънки отвън, да се моделира контур на лицето и да се запълни отпускането по лицето, се използва стабилизирана хиалуронова киселина. Нестабилизираната хиалуронова киселина още често се използва при мезотерапия и биоревитализация, за да хидратира тъканите и да подобри еластичността на кожата.

Противопоказания за употребата на хиалуронова киселина
Въпреки факта, че хиалуроновата киселина се синтезира от нашия организъм и модифицираните препарати на нейната основа имат висока степен на пречистване, все още има случаи на отхвърляне на лекарството и появата на алергични реакции. Това се дължи на факта, че е невъзможно напълно да се изчисти полученият препарат от съдържанието на чужди протеинови примеси. Тези примеси причиняват нежелани странични ефекти и усложнения. Също така, допълнителното въвеждане на хиалуроновата киселина в тялото може да причини нежелани последствия, тъй като тя играе важна роля в миграцията на злокачествени тумори и в разпространението на различни инфекции. Съществува редица от сериозни противопоказания, които трябва да бъдат взети под внимание. Не използвайте лекарства на базата на хиалуронова киселина в следните случаи:
-автоимунни и онкологични заболявания;
-инфекциозни и хронични заболявания в остър стадий;
-бременност и кърмене;
-възпаление на кожата по лицето;
-индивидуална непоносимост към препарата.
Неспазването на тези предупреждения може да доведе до сериозни последствия.